Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Polisen: "Ställ fler kontrollfrågor innan"

Linnea Cederlunds fall lades ner av polisen.
Fallet bedöms som civilrättsligt och att bevisa bedrägeri är svårt.

Maria Olofsson är inspektör vi polisen i Östersund. Det var hon som fattade beslutet om att lägga ner Linneas polisanmälan gällande bedrägeri.

Anledningen?

Det är ett civilrättsligt fall.

– Vi har bedömt att det här är civilrättsligt. Ett avtal har tecknats mellan två parter och att bryta mot det är inte ett brott enligt brottsbalken, säger Maria Olofsson, inspektör.

Hon menar att Linnea lämnade ifrån sig bilen utan att ha fått betalt.

– Ska man sälja en bil ska man förvissa sig om att man får betalt, säger hon.

Men varför bedömer ni inte att den här händelsen är ett bedrägeri?

– När det gäller bedrägerier, om ska kalla det för bedrägeri, då ska jag, som en representant från rättsväsendet, bevisa att personen hade uppstått att lura av henne bilen från början. Och det kan vara jättesvårt att bevisa, säger Maria Olofsson.

Det hon menar är att kvinnan mycket väl kan ha blivit sjuk eller en situation kan ha uppstått som gör att hon inte kunde föra över pengarna till Linnea.

– Hon har skrivit under ägarbyte och det talar ju ännu mer för att de har ingått en affär. Jag skrev till henne att det man kan göra i det här fallet är att vända sig till Kronofogden., säger hon.

Polisen bedömer händelsen som ett avtalsbrott. Med det menas att fallet måste avgöras i domstol, Linnea kan stämma kvinna och då får Linnea antingen representerar sig själv eller ta hjälp av en advokat.

Att bilen senare ligger ute till försäljningen på Blocket igen, vad har det för betydelse?

– Ja. Det kan ju vara kvinnans sätt att få pengar så hon kan betala Linnea.

Vad ska man tänka på för att inte råka ut för sådant här?

– Jag skulle aldrig lämna ifrån mig bilen utan att få en handpenning. Man måste förvissa sig att man får betalt innan man gör sig av med bilen. Att lämna ifrån sig sakerna innan man fått betalt så gör man inte, säger Maria Olofsson.

Ska man vara mer misstänksam mot människor när man säljer saker, inte lita på människor fullt ut?

– Jag tycker att man ska ställa fler kontrollfrågor och förvissa sig om att man få betalt. Blocket-bedrägerier har vi jättemycket av. Det vi kan säga när det gäller Blocket är de flesta gärningsmännen hör hemma någon annanstans. Men vi har ganska duktiga bedragare här i Jämtland också, säger Maria Olofsson.