Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Polisen ska lära sig hur försvunna tänker

Just nu pågår ett arbete inom polisen för att utveckla sökinsatsen när personer försvinner. Nytt för i år är att polisen påbörjat ett arbete med att intervjua de som varit försvunna.

Annons

– Målet är att försöka få en bild om vad som hänt, hur det kom sig att personen kom vilse, vad personen tänkte och gjorde samt om personen märkt att polisen letat. Förhoppningsvis kan vi på detta sätt skaffa oss ytterligare kunskap och utveckla våra arbetsmetoder, säger Joakim Matsson, chef på länskommunikationscentralen, LKC.  

Totalt är det 46 personer som försvunnit i år fram till och med 27 oktober. Under samma tid förra året var siffran 30 personer.

– Vad det beror på är svårt att säga men en bra bärsäsong eller bra väder kan vara en orsak, Joakim Matsson.

Men trots att fler försvinner så hittas de flesta vid liv.

– Ju tidigare vi får in larmet desto bättre. Den första tiden är viktig, säger Joakim Matsson.

När en person anmäls försvunnen samlar polisens vakthavande befäl in så mycket information som möjligt. Utifrån en mall som fylls i görs en bedömning om situationen för den försvunne kan befinna sig i ett så kallat kritiskt läge. En polischef kontaktas och den personen gör då bedömningen om situationen ska bedömas som statlig räddningstjänst eller inte. Eftersök av försvunna personer är statlig räddningstjänst och leds av en polisiär räddningsledare som utses av polischef.

– Vi satsar så mycket resurser vi kan när det gäller att rädda liv, säger Joakim Matsson.

Polisen skickar snabbt ut en polisinsatschef som upprättar en ledningsplats. I samband med att polisinsatschefen skickas ut följer även hundpatruller och oftast annan polispersonal med och polishelikoptern om den finns tillgänglig. Finns inte polishelikoptern så händer det att extern helikopter hyrs in och poliser är bisittare. Externa resurser så som hemvärnet, Missing people och även fjällräddningsorganisationen är några som ofta blir involverade i eftersöket tillsammans med andra frivilliga.

– Det är ett väldigt strukturerat sök som vi gör. Det första som händer är att vi söker av närområdet och närliggande vägar, kraftledningsgator och större stigar, säger Joakim Matsson.

Metoden polisen jobbar efter när de söker kallas Managing search operations, MSO.

– Det bygger på att samla så mycket information som möjligt och sedan leta efter sannolikhetsprincipen. Med hjälp av det kan vi få reda på vart och på vilket sätt vi ska prioritera vårt letande, säger Joakim Matsson.

Då räddningstjänsten avslutas dras ofta resurserna tillbaka men den polisiära efterforskningen fortsätter enligt polislagen. Polisen brukar fortsätta arbetet genom att gå igenom allt material, komplettera med till exempel ytterligare sök med hundpatrull, helikopter, genomföra vattensök och använda andra metoder. De brukar även samarbeta med media och eftersöka ytterligare tips.

– Den statliga räddningstjänsten pågår så länge som bedömningen är att den vi söker kan vara vid liv, säger Joakim Matsson.

Statlig räddningstjänst, då det gäller eftersök av försvunna personer, är något som är lagstiftat och tillgängliga samhällsresurser ska nyttjas maximalt då det finns chans att rädda liv .

– När det handlar om liv så handlar det inte om pengar däremot så finns ofta en begränsning av tillgängliga resurser då vi även har andra arbetsuppgifter som inte kan vänta. Här är våra samverkansresurser, frivilliga organisationer och frivillig allmänhet mycket viktiga aktörer, säger Joakim Matsson.

Polisen i Jämtlands län strävar hela tiden efter att förbättra arbetet med eftersök av försvunna personer.

– Vi har under 2013 utbildat vissa av våra operatörer i Länskommunikationscentralen till att arbeta tillsammans med polisinsatschefen i en ledningsbuss ute på plats. Operatörerna är tekniskt duktiga och vana att dokumentera arbetet på olika sätt, berättar Joakim Matsson.

Om du själv råkar gå vilse och inte hittar hem så finns det några knep. Kommer du till en väg eller kraftledningsgata så bör du hålla dig till den.

– De är de första ställena vi letar på, så stannar man där kommer vi mest troligt dit. Kommer man till ett öppet område så är det bra att försöka markera med något så det syns från helikoptern, säger Joakim Matsson.