Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Polisen ska lämna tillbaka beslagtagna spelautomater – tre personer frias från brott

Tre personer frias från brott mot automatspelslagen och brott mot lotterilagen.

De har haft spelautomater uppställda i tre restauranglokaler i Östersund där allmänheten kunnat spela den så kallade Bomben.

Automaterna är utformade som en klassisk enarmad bandit men innanför ”skalet” är de uppkopplade till en server utanför Sverige.

Polis och åklagare ansåg att spelet var olagligt men tingsrätten friar och häver beslaget av spelmaskinerna som ska återlämnas.

De åtalade hävdade under rättegången att spelmaskinerna var uppkopplade till Tjeckien och att spelet anordnades därifrån.

Det var också en representant för spelmaskinerna i Tjeckien som tillhandahöll de tillstånd som krävdes.

För att lotterilagen ska gälla, och lotteriet därmed är tillståndspliktigt, krävs att det är anordnat i Sverige.

Lagrådet har i liknande andra fall uttalat att det är mindre lämpligt att ta placeringen av den tekniska utrustningen till utgångspunkt för bedömningen.

Anordnande av internetspel som i det här fallet ska hänföras till det land där den huvudsakliga verksamheten bedrivs.

Cidra som är bolaget bakom spelmaskinerna har sitt säte och huvudsakliga verksamhet i Tjeckien.

Tingsrätten noterar också att utgången av spelet på restaurangerna i Östersund har avgjorts på servern i Tjeckien.

På så sätt skiljer sig de aktuella maskinerna från de enarmade banditer där spelet avgörs i lokalen där spelautomaten står uppställd.

Enligt tingsrätten är det klart att lotterilagen inte gäller eftersom de spelen som bedrivits på restaurangerna i Östersund är anordnade i Tjeckien och de inblandade frikänns.