Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Polisen ska alltid rycka ut på larm om skottlossning

Två asylsökande flickor i en by i Strömsunds kommun ringer polisen och berättar att de har blivit beskjutna. De kopplas till polisens ledningscentral i Umeå - som beslutar att inte skicka någon patrull.

Vad är det här? En bisarr effekt av polisens omorganisation, underbemanningen, rekryteringsproblemen i inlandet? En informationsmiss, ett missförstånd?

Nej, enligt polisområdeschefen i Jämtland, Stephen Jerand, handlar det om ett felbeslut. Punkt slut.

"Min orubbliga uppfattning är att polis alltid ska komma till en plats där skottlossning skett. Allt annat är fel!" säger han till LT.

Fanns det några tveksamheter om att det verkligen hade avlossats några skott? Spelar ingen roll, menar Jerand. Inledningsvis måste man gå på de uppgifter som anmälaren lämnar.

Det går inte heller att förklara beslutet med att det var mitt i semestrarna, Storsjöyran, de långa avstånden, eller att situationen inte var akut längre. Polisen ska alltid åka ut på larm om skottlossning. Stephen Jerand viker inte en tum från den uppfattningen.

Och självklart har han rätt. Ledningscentralen skulle ha skickat en polispatrull för att säkra bevis och hålla förhör innan det är för sent för att styrka ett eventuellt brott.

Men just i det här fallet finns det också en annan aspekt. Det var asylsökande flyktingar som larmade. En grupp som till stor del består av människor som flytt undan krig och våldsamheter för att söka en trygg tillvaro i ett annat land.

En grupp som polisen har fått ett särskilt ansvar för att skydda, bland annat efter ett 40-tal bränder på asylboenden hittills i år.

"Vi har ronderat med polispatruller runt flyktingboenden i år, för att skapa trygghet. Men när larmet går väljer polisen att inte åka dit. Det är otroligt motsägande!", säger Stephen Jerand.

Man kan naturligtvis använda den här händelsen som exempel på hur illa ställt det är med polisbemanningen på landsbygden. Men då lyfter man samtidigt bort ansvaret från polisen och flyttar fokus från den centrala frågan:

Vad var det som fick ledningscentralen att gå ifrån sina regler och rutiner och låta bli att skicka en patrull på en skottlossning?