Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Polisen om inbrotten: "Det kommer att fortsätta – du reser fritt i Europa"

Inbrottsligorna har återvänt till länet. Polisen har säkrat spår, men ett gripande skulle bara vara en tillfällig seger.
– Det kommer att fortsätta. Du reser fritt i Europa. Vi måste vara ärliga och säga det, säger Per Thelin, förundersökningsledare vid Jämtlandspolisen.

Annons

Fyra inbrott och ett inbrottsförsök rapporterades från Jämtland i går. I Brunflo skrämde en 12-årig pojke bort två inbrottstjuvar i Sörgård ovanför Brunflo kyrka. Han var ensam hemma när männen krossade en ruta till villan. Pojken anlände precis när tjuvarna var på väg att klättra in i villan. Gnom att skrika så kunde han skrämma bort dem.

För polisen beskrev han två män i 20-årsåldern. Den ene bar en blå-lila keps och en blå jacka, och den andre bara svarta mjukisbyxor och en svart tröja. Polisens hundpatrull spårade männen till en väg längre bort från huset.

– Spåren tog stopp vid vägen, så förmodligen har de haft en chaufför som stod och väntade där. Det är så det brukar se ut, bilen står inte i direkt anslutning till platsen där brottet begås.

Ett inbrott fullbordades däremot i Brunflo under tisdagen. En villaägare kom hem till sin bostad vid 18.30-tiden och upptäckte då att tjuvar hade gjort ett besök. Enligt polisen saknades bland annat guldsmycken.

Ett inbrott inträffade också i en villa på Frösön där tjuvarna bröt upp källardörren och stal smycken och pengar. Polisen utreder också två brott i Strömsund som inträffade i går. Även där har gärningsmännen krossat rutor för att ta sig in.

– Vi har tekniker på plats i Strömsund, berättar Per Thelin.

Är det samma gärningsmän som är ansvarig för inbrotten?

– Mycket tyder på det.

Just nu är 12-åringens signalement polisens bästa spår efter gärningsmännen.

– Vi har samma signalement från ett inbrott i Dorotea senare på kvällen, säger Per Thelin.

Inbrottstjuvarna är notoriskt svåra att få tag på och grips allt som oftast i samband med rutinmässiga trafikkontroller.

– Det är framför allt då som gripanden görs. Eller genom att folk är nyfikna och tipsar oss. Det är jättebra. Ring hellre en gång för mycket, hälsar Per Thelin.

Satsningen med grannsamverkan har varit lyckad för polisen, men inbrotten kommer att fortsätta. Det säger Per Thelin.

– Det kommer att fortsätta. Du reser fritt i Europa. Vi måste vara ärliga och säga det.