Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Polisen mobiliserar

Polisen mobiliserar inför studentkvällen.
Alla poliser på ungdomsroteln är i tjänst under torsdagen och natten till fredag.
Men polisen skulle gärna se mer vuxna ute på stan.

Malin Ekström, polisassistent på ungdomsroteln har varit i tjänst under försommaren och följt studentfirandet på nära håll.

– Det har varit ganska lugnt de senaste veckorna. Det har varit mycket människor ute men väldigt god stämning och fint väder, så det har funkat väldigt bra, säger Malin Ekström.

Och trevliga studentfiranden är inte något unikt för i år, det brukar se ut på det sättet i Östersund.

– Det har varit god stämning på stan de senaste åren, det har varit trevligt, säger Malin Ekström.

När varken skolan eller andra vuxna finns närvarande finns risken att det blir stökigt.

– Balerna har varit väldigt lugna, de är ju uppstyrda på ett helt annat sätt än privata sammankomster som studentföreningar och skolklasser anordnar. De som tar studenten kommer ju även in på krogen och då är chansen stor att de kan bli väldigt fulla, säger Malin Ekström.

Under fredagsnatten förra veckan var ungdomsgruppen på en studentfest på Frösön där de möttes av ett slagfält av skräp, burkar och flaskor runt stugan. En del av ungdomarna var även mycket påverkade och flera togs in för ringa narkotikabrott, både innehav och eget bruk av cannabis. Andra personer stod vid ett hörn och sniffade lustgas från en gräddsifon. Dessa rapporterades till socialtjänsten.

Hela ungdomsgruppen på åtta personer är i tjänst under torsdagen plus två aspiranter. De gör totalt tio poliser på gatorna enbart från ungdomsgruppen.

– Sedan har vi kommendering i övriga rotlar, så det kommer att finnas en hel del poliser på stan, säger Malin Ekström.

Ordningen på flaken brukar vara god, men det händer att polisen får rycka ut även där.

– I fjol var det två ekipage som inte hade någon bra ordning på studenterna där bak. De kastade till och med ut föremål från flaken. Då stängde vi ner dem. Lastbilen fick köra hem och eleverna fick helt enkelt hoppa av, säger Malin Ekström.

Även om studenterna, förutom i undantagsfall, är glada och sansade ser polisen gärna fler vuxna under de kvällar som studenterna firar som mest.

– Det är väldigt lite föräldrar ute på kvällarna och det har det varit under hela försommaren. Jag önskar att de hade visat sig mer, säger Malin Ekström.