Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Polisen lämnade tillbaka vapen i skadat skick

En av de fem män som misstänks för olaglig vargjakt har fått tillbaka sina vapen från polisen. Vid återlämnandet var två vapen skadade.

Skoterföraren i den uppmärksammade varghärvan har fått tillbaka sina vapen. Två av gevären var dock skadade och ett blev inte tillbakalämnat.

– Poliserna verkar ha varit hårdhänta. På ena geväret har en bit av kolven spruckit och lossnat och på det andra var fästet till kikarsiktet sönderbrutet, berättar mannen som hävdar att de var i gott skick när de beslagtogs.

– Sen är det ett gevär jag bara har fått tillbaka slutstycket till.

Det var i maj 2012 som polisen genomförde en stor insats i gränstrakterna mellan Dalarna och Härjedalen. Fem män greps misstänkta för att ha jagat eller förberett jakt på varg. Fyra män greps på plats och den femte, som åkte skoter i området, plockades in några dagar senare.

– De knackade på hemma hos mig väldigt tidigt på morgonen och gjorde en husrannsakan där de tog mina vapen, totalt sex stycken, samt ett slutstycke till ett gevär som de redan tagit ur en av bilarna som de andra männen hade.

De misstänkta har i olika omgångar begärt att få ut sina vapen. Några har fått dessa och någon har ännu sina vapen i beslag.

– Att vara utan vapnen är det jag lidit mest av i den här sorgliga historien, berättar mannen för TH som fick rätten att få vapnen tillbaka prövad ända upp till högsta förvaltningsdomstolen.

Polisen har tagit upp en anmälan om skadorna och en utredning ska inledas. Utredaren i vargmålet, Ulf Andersson, Dalapolisen, kunde inte nås för en kommentar.