Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polisen hyr station av ekonomisk brottsling

/
  • Kvinnan som är dömd till skattebrott äger genom sitt företag fastigheten där polisen  i Strömsund huserar.Den jämtländska mannen, som flydde landet, är i dag efterlyst via Interpol.Polisen hyr lokaler i det gamla tingshuset i Strömsund, fastig-heten ägs av den dömda kvinnans företag Strömherren AB.Foto: Jonas Ottosson

Polisen i Jämtland betalar årligen hundratusentals kronor till en kvinna som sysslat med omfattande ekonomisk brottslighet. Trots att hon dömts skyldig till skattebrott kan hon fortsätta håva in stora pengar eftersom hon hyr ut polisstationen i Strömsund.

Annons

Bakgrunden till historien är att den nu fängelsedömda kvinnan träffade en jämtländsk man som hon gifte sig med i början av 2000-talet. Kvinnan involverades i mannens affärsverksamhet och blev ledamot i ett flertal bolagsstyrelser.

Men skattemyndigheten fick upp ögonen för paret och började granska deras affärer. Ärendet gick vidare till polisen som startade en stor utredning kring parets många bolag.

Åklagaren kom senare fram till att paret sysslat med såväl skattebrott som grova bokföringsbrott. Men när rättsapparatens kvarnar skulle börja mala så ville den jämtländske mannen inte vara med längre. Han klev ur vissa av bolagen och flydde landet medan kvinnan stod kvar som representant i de olika företagen.

Mannen häktades i sin frånvaro 2003 och är i dag efterlyst via Interpol. Paret har skiljt sig men det framgår av olika rättsprotokoll att de fortfarande haft kontakt och att de tillsammans bedrivit affärsverksamhet även efter att mannen försvunnit.

Ett av parets bolag, Strömherren AB, äger det gamla tingshuset i Strömsund. Hyresgäster i fastigheten är Jämtlandspolisen och Domstolsverket, den totala hyran är på cirka 600 000 kronor per år. Det innebär att skattebetalarna – via polisen och domstolsverket – varje år pumpar in pengar i ett bolag som förekommit i en omfattande brottsutredning, ett bolag där den högst ansvarige har dömts till fängelse för bland annat skattebrott.

Jämtlandspolisen är väl medveten om vem som äger stationen i Strömsund men ställföreträdande länspolismästare Lars Ericsson ser inget större problem med hyresuppgörelsen.

– Det är klart att man kan se olika moraliska aspekter på det här men vi ser det som att vi har en hyresvärd som uppfyller de krav som vi ställer som hyresgäster. Vi har inte något att anmärka på den delen.

Lars Ericsson säger att polisen visserligen skulle kunna bryta hyreskontraktet men att det i dagsläget inte finns några sådana planer.

– Det här är en lokal som är anpassad för polisiär verksamhet. Som det är just nu har vi inga planer på att lämnad den.

Han tror inte att allmänhetens förtroende för polisen behöver minska trots att myndigheten betalar hyra till en dömd skattebrottsling.

– Den allmänhet som sätter sig in i problematiken har säkert förståelse för vårt agerande, säger han.

Mer läsning

Annons