Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Polisen hoppas att någon sett något

Polisen har i ännu inte någon teori om vilka som klottrat nazistiska budskap på Jägargårdens förskola i Torvalla i helgen.

Inga spår har säkrats efter att polisen varit på plats. Brottsrubriceringen är hets mot folkgrupp och skadegörelse.

– Jag hoppas att någon hör av sig om det här, säger Per Thelin, förundersökningsledare hos polisen i Östersund.

Hakkors och rasistiska budskap upptäcktes på söndagen av en förälder som var vid förskolan och lekte med sitt barn.

Bland annat stod det "Negrer är inte välkomna till det här dagiset" på ett fönsterbläck.

Polisen var på plats i helgen och dokumenterade. De hittade inga spår efter några gärningsmän, men upptäckte att det hade gjorts upp eld i anslutning till förskolan också.

– Det lutar väl åt att det är några yngre personer eftersom man har eldat i närheten. Om det skulle vara allvarligt menat gör man inte sådant som drar till sig sådan uppmärksamhet, säger Per Thelin.

Kommunen har varit på förskolan och tagit bort det som återstår av klottret under måndagen.

Barnen på förskolan är mellan ett och fem år.

Tar pedagogerna upp sådant här med barnen?

– Det hänger lite på om vissa barn får funderingar kring det här. De förstår nog inte riktigt, så vi får vara lyhörda för vad som kan tänkas komma upp och då måste vi ge dem svar som de kan göra begripliga för sig själva. säger Marjut Svanström, förskolechef.

Tankar hos barnen behöver inte komma på förskolan utan likaväl hemma.

– Det är ett samarbete med föräldrarna också. Vi har så små barn så föräldrarna kan bli en länk för oss att fånga upp eventuella funderingar, säger Marjut Svanström.

Om det skulle dyka upp frågor från barnen är förskolan rustade för det.

– Vi har redan ett uppdrag utifrån läroplanen att jobba med värderingsfrågor på en enkel nivå. Det ligger i demokratiuppdraget, så det känns inte främmande. Dyker det upp frågor så har vi verktyg att jobba med, säger Marjut Svanström.