Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Polisen: Branden kan vara anlagd

– Det finns inte en chans att fyra hus skulle kunna börja brinna i princip samtidigt. Det gör att vi misstänker att bränderna är anlagda.

Det säger kriminaltekniker Bo Andersson när han under onsdagsmorgonen undersökte brandplatsen nära Tandsbyn.

Annons

Bosse Andersson säger också att det var relativt vindstilla när branden blossade upp.

– Så blåsten kan inte heller vara anledningen till att den spred sig till fyra byggnader, brandförloppet är märkligt, säger han.

I går var också två av polisens brandhundar på plats i Tandsbyn. Det finns bara sju sådana hundar i hela landet och ingen är stationerad norr om Gävle. Av en slump råkar två av dessa hundar vara på övning i länet och nu blev det skarpt läge när de blev kallade till brandplatsen utanför Tandsbyn. Brandhundar eller kriminalsökhundar som de egentligen heter kan hitta brännbära vätskor i eldhärjade hus även om de bara består av brandrester.

Hundarna anses så värdefulla vid en brand att en av dem som var i Tandsbyn i går flögs med helikopter till Vårgårda utanför Göteborg för att hjälpa till vid en brand i en sporthall.

– Det borde finnas en hund stationerad här i Jämtland, säger Leif Malmgren vid Stockholmspolisen som var i Tandsbyn i går med sin hund Ölina. Den skulle kunna betjäna hela Norrland, jag ska ta upp det med Jämtlandspolisen, säger han.

– Hundarnas nos är extremt känslig, fortsätter Malmgren när han går omkring på brandplatsen. De kan hitta vätskor på olika brandrester som till och med statens kriminaltekniska laboratorium missar. Finns det utspilld bensin eller fotogen på en brandplats så hittar hunden igen det.

Under gårdagen gick Ölina och den andra brandhunden Xena igenom samtliga fyra byggnader som eldhärjades, och på många ställen gjorde hundarna markeringar att de hittat brännbara vätskor. Efter det att hundarna visat vilken plats som gällde, så tog kriminalteknikern Bosse Andersson och kriminalfotografen Mats Falkdalen över och samlade in sot och aska från det markerade området.

– Nu skickar vi de här proverna till SKL i Linköping och om några veckor kan vi vänta oss svaret, berättar Bo Andersson.

De byggnader som totalförstördes vid gårdagens brand var ett bostadshus, en verkstad samt ett garage och ett växthus. Garaget gick delvis att rädda men det blev också svårt brandskadat. Från de nedbrunna husen steg små rökpelare upp i går morse och Nils-Erik Aronsson från brandvärnet i Tandsbyn var på plats för att bevaka att inte branden blossade upp igen.

– Det började brinna i garaget för en stund sedan, men det gick snabbt att släcka, säger han.