Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Polischefen Stephen Jerand kritisk till trånga asylboenden: "Är jätteorolig för kvinnorna och barnen"

Tillströmningen av flyktingar till länet orsakar stora problem för polisen som måste prioritera ner vissa arbetsuppgifter för att ta hand om alla händelser på asylboendena.
– Det är en jättebelastning för oss, säger Stephen Jerand, polisområdeschef i Jämtland.

På drygt fyra månader har polisen i Jämtlands län haft 317 ärenden som är kopplade till migrationssituationen. Ungefär 40 procent av dem har handlat om misshandel, bråk och hot mot de boende samt de som arbetar på asylboendena. Det påverkar polisen på flera sätt. Utöver de extra påfrestningarna med fler utryckningar tar det extra tid att få fatt i en telefontolk för att reda ut vad som hänt.

Det gör att polisen inte har tid att göra allt som ingår i deras vanliga brottsförebyggande arbete. Situationen kräver även mer resurser eftersom de alltid måste ha två patruller vid utryckningarna.

– Ibland är det så mycket folk att det finns risk för ens egen säkerhet så ska vi ha någon chans att reda ut vad som hänt måste vi ha två bilar, säger Stephen Jerand.

Läs även: Våldsam man åtalas för våldtäktsförsök på asylboende

Det är inte på alla boenden som det är mycket våld och bråk på. Siffrorna visar tydliga skillnader mellan länets kommuner, där Östersund och Åre kommun tillsammans står för över 70 procent av händelserna med 141, respektive 86 händelser. Det är betydligt högre än alla andra kommuner i länet där Berg och Ragunda har tredje flest med 24 händelser var.

– Asylboendet på Åre continental inn sticker ut och det på Grytan är ett annat orosmoment, säger Jerand.

Boendena på Åre continental inn och Grytan är länets två största boenden. På Åre continental inn finns det 536 platser men i och med att de skrev ett förtätningsavtal med Migrationsverket ökades deras kapacitet med 178 platser och i nuläget finns det 714 platser. På asylboendet i Grytan finns det också ett avtal om förtätningsplatser. Där finns 83 förtätningsplatser vilket totalt gör att de i nuläget har 383 platser, men trots att de båda boendena har förtätningsplatser är det stora skillnader i statistiken.

Sedan polisen i höstas samordnade sitt arbete som rör flyktingsituationen som en särskild händelse, Alma, har boendet i Åre haft tre gånger fler händelser än det i Grytan. Av de här händelserna har 5 handlat om hot och våld på Grytan, medan 24 har gällt detsamma på Åre continental inn.

Läs även: Man i 20-årsåldern anhållen för kvinnofridskränkning på asylboende

– Jag ser en klar skillnad från det att Migrationsverket beslutade om förtätning och jag har hela tiden varit jättekritisk till boenden som är så stora som Åre continental inn, säger Jerand.

Läs även: Bråkigt på asylboende i Östersund – polis fick åka ut två gånger

I och med förtätningen gick Migrationsverket ned i antalet kvadratmeter per person från fem, som det var innan, till 3 kvadratmeter per person. Stephen Jerand menar att det inte är så konstigt att det blir problem.

– De kommer från länder i krig och har haft en jävla resa hit så jag tycker ibland att det är naivt att tro att det ska vara problemfritt att trycka ihop så här mycket människor, säger Stephen Jerand.

Han menar dock att det finns skillnader på boendena som påverkar hur statistiken ser ut. På Grytan är boendet utspritt i flera baracker där de har en gemensam matsal. Det jämfört med hotellet Åre continental inn som är byggt för att husera turister.

– Det är ganska komprimerat och de här människorna är ju till stora delar av dygnet på hotellet och de vet att det är handläggningstider på två år. Tänk dig själv att bo där i två år och inte veta om du får stanna, säger han.

Läs även: Man anhållen efter misshandel på asylboende

Eftersom många av händelserna sker på orter utanför Östersund, där det inte alltid finns bemanning dygnet runt är det även svårigheter för polisen att komma till platsen i tid. Det eftersom polisen i till exempel Åreområdet schemalägger sin bemanning efter händelser som de vet om under turistsäsongen och kanske väljer att satsa sin arbetstid på en fredagskväll.

– De här ärendena kan ske när som helst på dygnet och inte bara mellan 22-04 så det är ett problem som är svårt att hantera, säger Jerand.

Stephen Jerand har själv varit ute på flera boenden och träffat människor som vill integreras i det svenska samhället. Det menar han att den nationella asylpolitiken har misslyckats med.

– Det är förvaring istället för omhändertagande. Och min bestämda uppfattning är att den långa förvaringstiden på trånga utrymmen skapar ohälsa, säger Jerand.

Läs även: Polis till bråk på asylboende i Åre

Han har haft mycket kontakt med Migrationsverket om deras närvaro på boendena för att svara på de asylsökandes frågor.

– Man kan inte begära att de ska sätta sig på bussen och åka till Järpen eller Östersund. Sedan har jag en dialog med de som sköter Åre continental inn, som tar många av de här frågorna och min uppfattning är att 20-30 procent av de här sakerna skulle bli lugnare om det var mer personal på plats, säger Stephen Jerand.

Stephen Jerand har även pratat med Migrationsverket om situationen för kvinnorna på boendena eftersom det är många kulturkrockar. Olika grupper går inte ihop, menar Stephen Jerand, som tycker att det borde finnas ett forum för kvinnorna så de får veta vilka rättigheter i som gäller i Sverige.

– Det är oftast våld och hot mot kvinnor och jag är jätteorolig för kvinnorna och barnen som bor där. De måste lära känna det svenska samhället så fort som möjligt för att förstå de regler och normer som finns i vår svenska demokrati, säger han.

Har du något att säga? Vill du skriva en insändare eller debattartikel i ämnet så klicka här och skicka in direkt till oss på LT! Glöm inte att referera till vilket ämne det är du har åsikter om.