Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polis larmades till Clooney-film

/

I onsdags ringde Securitas till polisen för att få hjälp med besvärliga journalister.

Annons

I onsdags ringde Securitas till polisen för att få hjälp med besvärliga journalister. Det är Securitas som bevakar filminspelningsplatsen vid Singsjön där startscenerna till ”The American” med George Clooney i huvudrollen spelas in.

Och i onsdags förmiddag begärde de hjälp av polisen med att avvisa personer från media som inte respekterade avspärrningarna.

Enligt Securitas var filmteamet tvungna att avbryta filminspelningarna på grund av att avspärrningarna inte respekterades. Innan polis hann komma till Singsjön hade journalisterna backat tillbaka och filminspelningen kunde återupptas.

Rent juridiskt skulle journalisternas närgångna beteende eller störande uppträdande kanske kunna rubriceras som ett ofredande. Men det skulle också en vakts bryska avvisande av en reporter eller en fotograf eller vilken förbipasserande som helst kunna göra.

– Jag tror att det är svårt att få en överträdelse av sådana avspärrningar till något brott, men det går ju alltid att anmäla så får man pröva om det har begåtts något brott, säger Maria Könberg, polisinspektör och biträdande chef vid Länskommunikationscentralen.

Filmbolaget hade stängt av vägen på en två kilometer lång sträcka genom Singsjön. Det är Länsstyrelsen som har gett tillstånd till avspärrningarna efter att ha varit i kontakt med Vägverket och polismyndigheten.

Syftet med avstängningen uppges i ansökan vara uppställning av utrustning och för att inspelningen ska kunna ske ostört. Det innebär att endast utryckningsfordon får passera på den avstängda vägsträckan. Men beslutet innebär inte att det är förbjudet att röra sig i området, utan tillståndet att stänga av vägen gäller trafik.

– Det är bara vägen som tillståndet att stänga av gäller, det är inte naturen runt vägen, så allemansrätten gäller, säger Maria Könberg, Jämtlandspolisen.

 

Mer läsning

Annons