Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Polis i länet: "Det är minerad mark att ifrågasätta omorganisationen"

"Jag har upplevt en del omorganisationer i Polisen, men aldrig maken till fullständig kritik".
Det säger en av flera poliser till LT.

Det är många poliser som under de senaste veckorna har sagt att de vill inte gå ut med sina namn. Många vill vara anonyma, men reaktionerna från polisiärt håll är ändå starka under LT:s pågående artikelserie om turbulensen inom polismyndigheten.

"Som du förstår är det minerad mark att ifrågasätta omorganisationen", säger en polis i en mailväxling och en annan polis i länet radar upp redan allvarliga konkreta problem med organisationsförändringen.

Och de polisanställda har sällan i så stor omfattning pratat om att lägga polisbrickan på hyllan och testa något annat.

En anställd byter helt karriär efter drygt tio år i kåren.

En annan tar tjänstledigt, en har sagt upp sig och en drar iväg till ett nytt jobb inom en annan statlig myndighet.

Listan på missnöjda poliser växer och då handlar det inte bara om omorganisationen och det som en del kallar för "sveket mot medborgarna" eller "en gigantisk experimentverkstad", den handlar lika mycket om usel lönesättning och om ett provisionsbaserat lönesystem som lämnar en stor öppning för godtycke.

"Vi kommer längre och längre från medborgarna, detta trots införandet av kommunalpolis. Förflyttningen av resurser till lokalpolisområdena märks inte. Det är en kraftsamling till Umeå, vad som än sägs", säger en polisanställd.

En annan: "Jag har upplevt en del omorganisationer i Polisen, men aldrig maken till fullständig kritik. Att inte nationella politiker ställer Eliasson mot väggen!".

Decimeringen av den väl inarbetade organisationen av blåljusmyndigheter i Östersund, Trygghetens hus, skaver ont hos de blåljusanställda i länet. Länskommunikationscentralen i Östersund, liksom i Sundsvall och Luleå har skrotats och de anställda i verksamheten står bara och häpnar – framför allt när Trygghetens hus trots allt har pekats ut som ett föredöme i Sverige och stolt visats upp när internationella blåljusmyndigheter har varit i Sverige.

I stället sköts numera länets polis- och räddningsinsatser från Regionledningscentralen (RLC) i Umeå.

"Man blir mörkrädd att en omorganisation kan stå på sådan lös grund. Införandet av RLC i Umeå känns som ett experiment med att styra halva Sverige från ett ställe. Andra halvan har sex stycken RLC", säger en polis.

Som flera kritiker till omorganisationen har påpekat, ligger det en stor fara i att leda insatser i Jämtland och Härjedalen via operatörer i Västerbotten som troligen inte har vare sig person- eller lokalkännedom.

Mitt i detta framkommer det att RLC i Umeå och i samband med överläggning av systemen, har sorterat alla adresser i databasen efter församling. Det betyder att exempelvis ett utrop från Hissmoskolan i Krokom ropas ut som en insats på Rödön. Och Kyrklägdan i Duved ropas ut som ett jobb i Åre.

Men det finns fler allvarliga omorganisationsproblem som poliser pekar på:

1. Vid eftersök av försvunnen person så har man tidigare tagit ut en ledningsbuss som har bemannats av särskilt utbildade LKC-operatörer. Det har varit samordnat och digitalt där bland annat operatörerna segmenterat sökområdet, laddat över dessa segment i hundförarnas GPS:er och som sedan kan tömmas för att lägga in vart de har sökt och se att inget missats.

"Den kapaciteten försvinner nu över en natt då det inte finns någon som tekniskt hanterar bussen efter att dessa LKC-operatörer gått vidare till andra arbetsuppgifter och arbetsgivare", säger en polis:

"Vi kommer gå tio år tillbaka i tiden där "ledningsbussen" blir en karta på motorhuven på en polisbil", fortsätter hen.

2. "De nyutbildade RLC-operatörerna har inte tillräcklig kompetens för att jobba i verklig drift. De har inte fått tillräckligt med praktik", noterar en polis som LT varit i kontakt med.

Enligt uppgift ska utbildningen av operatörerna förkortats för att hinna med överläggningen av verksamheten och en handfull operatörer uppges inte ha blivit godkända, men de sitter ändå och jobbar utan handledare på RLC.

Bitterheten kring omorganisationen i allmänhet och flytten av LKC i synnerhet går nästan att ta på i samtal med de blåljusanställda.

"De nationella politikerna som beslutade denna omorganisation, har tveklöst svikit i vart fall Norrland. Man häpnar och känner oro över andra så kallade processer som ska vara till medborgarnas fördel".

Läs mer:

Ordningsvakten: "Då är det laglöst land här"

Gissningar påverkade förändringen av polisorganisationen

Kommunalrådet: "Man spelar rysk roulette med medborgarna"