Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Polis blev spottad i ansiktet – får ingen ersättning

Då spottloskan träffade på kinden och inte mitt i ansiktet får polismannen inte någon kränkningsersättning.

Annons

En man i 50-årsåldern döms för våldsamt motstånd och ofredande. Det var i samband med ett polisingripande sommaren 2009 då mannen skulle omhändertas enligt lagen om omhändertagande av berusade personer som brotten begicks. När två poliser omhändertog mannen satte han sig till motvärn genom att veva med armarna och kränga med kroppen. När poliserna fått in mannen i polisbilen var mannen väldigt stökig. Den polisman som körde bilen var tvungen att stanna och hjälpa kollegan i baksätet med mannen. I samband med att de två poliserna hjälptes åt, spottade mannen den ene polisen i ansiktet. Spottloskan träffade polismannen på sidan av kinden.

Polisen som utsattes för spottloskan har yrkat 5000 kronor i ersättning för kränkning. Tingsrätten menar att det är klarlagt att mannen ofredat polisen och dömer därför mannen för ofredande. Men någon ersättning till polismannen åläggs mannen inte att betala. Orsaken till tingsrättens bedömning är att mannen inte spottade mannen rakt i ansiktet utan på kinden. Tingsrätten hänvisar till ett avgörande i Högsta domstolen, HD, där polismannen blivit spottad rakt i ansiktet och fått kränkningsersättning. Utifrån HD:s avgörande menar tingsrätten att då spottloskan i det här fallet träffat på kinden och inte mitt i ansiktet är det sådant en polis får tåla i sin tjänst och polisen får inte någon kränkningsersättning.

Straffet för den bråkige mannen bakas in i en tidigare utdömd skyddstillsyn.