Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pokal på drift i 53 år

I 53 år har Bertil Carlsson, Frösön, haft en jättestor prispokal på sin byrå. Det är ett vandringspris han fick efter sin seger i Oldklumpens störtloppstävling 1961. Nu har priset kommit tillbaka.

Annons

Mellan 1950 till 1961 gick en populär störtloppstävling i Olden i västra Jämtland. Tävlingen startade längst upp på fjället Oldklumpen och den lockade ett hundratal startande från hela länet.

Sista året tävlingen genomfördes var 1961 och den vanns av Bertil Carlsson från Frösön. Han minns att åktiden var närmare två minuter och han vann med fem sekunders marginal.

– Jag var enormt nervös före starten. Killen som körde före mig bröt nämligen benet och jag undrade var han hade ramlat. Det fanns ingen kommunikation upp till åkarna på den tiden, berättar Bertil.

Efter tävlingen fick Bertil Carlsson med sig en enorm prispokal, som var vandringspriset i störtloppstävlingen. Varje vinnare fick ha priset hemma hos sig ett år till nästa tävling. Men nu bar det sig inte bättre än att störtloppet i Olden lades ner efter 1961 års tävling och både evenemang och buckla föll snart i glömska.

Men på byrån hemma i vardagsrummet hos Carlssons stod priset kvar i 53 år.

Här kunde historien ha slutat om det inte var för Fritz Ragnarsson i Oldens byalag

– Första gången jag hörde talas om att det fanns en kille på Frösön som hade vandringspriset var för 13 år sedan, berättar Fritz Ragnarsson

– Jag jobbade då åt Skanska som gjorde ett jobb för flygflottiljen på Frösön. Vi behövde köpa stenkross och på så sätt kom vi i kontakt med Bertil Carlsson, som har en bergstäckt i närheten. När Bertil hörde att jag kom från Olden, så berättade han om sitt pris. Nu visste vi i alla fall var bucklan var och att Bertil Carlsson ville att vi skulle få tillbaka priset.

Men det var inte förrän i tisdags den här veckan som Fritz Ragnarsson åkte till Frösön för att hämta hem Oldklumpens vandringspris.

– Vi är enormt tacksamma mot Bertil Carlsson, som har skänkt tillbaka priset till oss. Nu ska pokalen få en hedersplats i byhuset i Olden.

Bertil Carlsson är också nöjd över att bucklan får komma till Olden igen

– Det här känns verkligen bra. Nu kan byhusets besökare få se på pokalen och höra om hur det var i Olden vid den här tiden, säger Bertil Carlsson.