Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Poeterna dominerar bland årets Augustnominerade

/
  • Per Olov Enquist har samman-lagt nominerats sex gånger, precis som barnboksförfattaren Eva Lindström.Foto: Anders Wiklund/Scanpix
  • Poeterna dominerar i år. Katarina Frostenson är nominerad för tredje gången, med

När kandidaterna till årets Augustpris presenterades på måndagen fanns både debutanter och giganter bland de nominerade. För ovanlighetens skull dominerar poeterna.

Annons
Per Olov Enquist och Bruno K Öijer är de två stora favoriterna i den skönlitterära klassen. Men det mest uppseendeväckande när Augustnomineringarna presenterades var de många poeterna. Utöver Bruno K Öijer är Katarina Frostenson och Eva-Stina Byggmästar nominerade. Möjligen kan också Sara Mannheimer, vars debut "Reglerna" närmar sig diktens form, räknas till poeterna.
– Det är på tiden att poeterna får ta plats. Man säger att Sverige är ett land av poeter, vi har flera internationellt kända poeter, en potentiell Nobelpristagare. Konstigt nog märks det inte i Augustsammanhang. Normalbilden är fem prosaister och en poet som dessutom brukar kallas det poetiska alibit. Men inte i år, säger den skönlitterära juryns ordförande Anders Cullhed.
Han menar att lyrikutgivningen varit ovanligt stark i år, fler namn än de som slutligen nominerats har funnits med i diskussionerna.
Sett bakåt har bara en poet kammat hem Augustpriset, Tomas Tranströmer med "Sorgegondolen". Trots det tror Katarina Frostenson, nominerad för tredje gången, att poesin har en god chans i år.
– Ibland kan man undra, varför blev jag nominerad med en bok och inte en annan? Varför den här blev det kan jag inte svara på, men uppenbarligen har många tyckt att den varit mer öppen och kanske lekfullare, och jag tycker själv att den har ett ganska brett spektrum av känslor. Den är inte bara lustifik. Det finns lekfulla drag, men också allvarliga.
Frågan är om någon av poeterna kan slå den stora veteranen i Augustsammanhang, Per Olov Enquist. Hans självbiografiska "Ett annat liv" har fått mycket fina recensioner och Enquist berättar själv om de översvallande läsarreaktionerna, fler än han någonsin varit med om. Det är nio år sedan han sist vann, med "Livläkarens besök".
Själv håller Per Olov Enquist Bruno K Öijer som favorit.
– Det är jättekul att bli nominerad, det är sjätte gången för mig och jag har fått priset en gång. Det roligaste är att nomineras, hur det går i slutet är rena lotteriet.

Mer läsning

Annons