Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

PO Enquist vann årets Augustpris

Annons


PO Enquist vann årets Augustpris i den skönlitterära klassen. Han fick priset för boken "Ett annat liv" vid en prisgala i Stockholms konserthus på måndagskvällen.

"I sin nya bok förenar Per Olov Enquist en självbiografisk skröna med ett stycke självupplevd litteraturhistoria och en självbekännelse i tragikomedins form: han borrar sig ned mot en smärtpunkt i jaget och tar oss med på en infernalisk resa som trots allt får ett lyckligt slut. Det är en modig bok, som sträcker sig från Hjoggböle i Västerbotten till Broadway i New York City, med konstnärskapets destruktiva och kreativa livslinje i centrum", lyd juryns motivering.

Det var andra gången som PO Enquist vann Augustpriset, 1999 segrade han för "Livläkarens besök".

Priset för årets fackbok gick till Paul Duncan och Bengt Wanselius för det över sex kilo tunga praktverket "Regi Bergman", om demonregissören Ingmar Bergman. "Ofrånkomligt och oförglömligt om vår största filmkonstnär", ansåg juryn.

I barn- och ungdomsklassen blev det seger för "Legenden om Sally Jones" av Jakob Wegelius. "Ett osannolikt äventyr öppnar sig i detta helgjutna allkonstverk, tecknat, författat och formgivet av en och samma upphovsman", tyckte juryn om boken om gorillan Sally som färdas över världens oceaner.

Lilla Augustpriset vanns av Lyra Ekström Lindbäck från Skogås för texten "Manual".

Augustpriset delades i år ut för 20:e gången.

Mer läsning

Annons