Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Plus kan faktiskt bli minus

En höjd lön kan få en besk eftersmak.

För mer pengar i plånboken kan faktiskt bli till ett minus i slutändan, om du har bostadsbidrag.

Det är knapert, utgifterna bara växer och någon mer inkomst dyker inte upp. Bostadsbidraget från Försäkringskassan lockar och plötsligt känns livet lite drägligare.

Men så från ingenstans får du plötsligt en löneförhöjning. Men i all glädjeyra försvinner också plikten att anmäla din svällda plånbok till Försäkringskassan. Eftersom bostadsbidraget är inkomstbaserat måste du också anmäla den förändrade inkomsten till myndigheten. Annars är man sannolikt en av dem som får ett återbetalningskrav i posten när Försäkringskassan nu stämt av mot deklarationen för 2012.

I år får 70 887 svenskar just ett sådant besked, enligt uppgifter Hem & Hyra tagit del av. Det motsvarar 31 procent av samtliga som fått bostadsbidrag beviljat och är en ökning på en procent från i fjol.

Handlar det om en återbetalning av hela bidraget rör sig kravet på återbetalning ofta om summor omkring 50 000 kronor, skriver Hem & Hyra.

I Jämtlands län handlar det om 735 personer som i snitt ska betala tillbaka 6432 kronor till Försäkringskassan.

– Procenttalen har legat på ungefär samma nivå i ganska många år nu. Det är inte alltid så lätt att gissa rätt, eftersom man söker i förväg och i praktiken måste uppskatta över två hela kalenderår, säger Marie Silfverberg, verksamhetsutvecklare på Försäkringskassan.

Alla besked ska nå allmänheten senast mitten av mars.