Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Plus i Östersunds skattkista

Östersunds kommun ser ut att göra ett plusresultat på 92 miljoner kronor i 2010 års budget enligt delårsrapporten som finansutskottet presenterade i går.

Från början var målet från kommunfullmäktige ett resultat på minst 55 miljoner kronor. Nu ser siffrorna betydligt ljusare ut och enligt kommunalrådet Annsofie Andersson (S) är kommunens ekonomi stark.

– Det känns bra att ännu en gång få bevis på att vi i Östersunds kommun har en god ordning och kontroll på ekonomin, säger hon.

Delårsrapporten utgår från ekonomin från januari till och med augusti. Inberäknat är bland annat nämndernas prognoser för resten av året, minskade investeringar och ökade skatte- och bidragsintäkter. Den lägre investeringstakten ser ut att innebära att kommunen sparar 65 miljoner kronor jämfört med den satta budgeten för i år.

De 92 miljoner kronorna på pluskontot och de minskade investeringarna innebär också att kommunen inte behöver låna pengar - något som fanns med i budgeten från början.

– Det handlar om räntekostnader på omkring fem miljoner kronor per år, pengar som vi alltså kan använda till annat än räntor. Det är den faktiska effekten av överskottet, säger Bert Olof Åkerström, biträdande kommundirektör.