Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Plura bjuder in till sitt kök

/
  • Plura Jonsson och Mauro Scocco gör matprogrammet ”Mauro och Pluras kök” tillsammans. ”När vi lärde känna varandra så var vi mycket ute i krogsvängen. Man hängde i barer och var ute och käkade mycket”, säger Plura. Foto: JOHAN ENGMAN / SCANPIX

En helstekt anka i ugnen. Någon har öppnat en flaska vin. I tamburen står Håkan Hellström.

Nu gör bästisarna Mauro Scocco och Plura Jonsson mat-tv ihop.

– Det är poesi, säger Plura.

Annons

En bit mat, goda vänner och ljuv musik. Det är upplägget i ”Mauro och Pluras kök”.

– Det började som ett matprogram och sedan har det utvecklats till att bli mat-tv/”Stjärnorna på slottet”/”The Osbournes”. Det blev en jävla soppa. Plura är den som är riktigt bra på mat. Jag är mer en road adept, säger Mauro Scocco.

Varje program får besök av två gäster. Lars Winnerbäck, Håkan Hellström och Lena Philipsson är några som svänger förbi Pluras kök på Kungsholmen.

– Gästerna kommer in, får ett glas vin och sedan blir det ett snack som drar i väg åt en massa olika håll. Jag ville inte att vi skulle låtsas vara Malou von Sivers. Vår första intention var att det skulle vara som en stökig lördagskväll, säger Mauro Scocco, och fortsätter:

– En del människor tycker inte att man ska stå och laga mat när gästerna kommer. Jag tycker det motsatta; oftast är det den trevligaste stunden på hela kvällen. När man själv står och fixar och folk har fått ett glas vin och kollar över axeln.

Han berättar vidare om balansakten mellan att vara en god kock och en god middagsvärd.

Det kan vara svårt att hålla fokus på mat och gäster. För gästerna som kommer förväntas få middag och den ska inte smaka något annat än fantastiskt. ”Humrarna står för länge, de blir ju sega.” Och samtidigt så har du ett tv-team som säger; ”Skit i det. Nu kommer... Lena PH!”.

Musiken finns hela tiden närvarande i programmet.

– Glädjande nog blev det mycket musik och det var ofta av spontan karaktär. Jag tyckte det var väldigt skönt. När Sanna Lundell gästade sade vi; ”ska vi inte köra Uffes ’Sanna’, som är skriven till henne, när hon kommer in?”. Den hann vi köra igenom två gånger innan. Musikaliskt blev det precis som jag hade drömt om, säger Mauro Scocco.

Ni är båda textförfattare. Finns det något poetiskt i matlagningen?

– Absolut! Det är som konst. Hellström berättade om när han åt kött på en grillrestaurang i Brasilien. När han tog första tuggan var det så gott att det svartnade för ögonen några sekunder. Och det är ju poesi, säger Plura.

Är det någon känsla ni känner igen vid spisen från artistlivet?

– Att vi börjar bli fulla, säger Scocco.

”Mauro och Pluras kök” har premiär i TV 8 den 4 mars.

Mer läsning

Annons