Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Plog och harv blir passé när moderna maskiner intar jordbruket

Maskiner som ersätter både plog och harv visades vid Torsta Gårdsbruks demonstrationskörning i Trättgärde.

Per-Erik Nimby, chef för JILU, Jämtlands läns Institut för Landsbygdsforskning, förklarar att körning med traktorer och maskiner, speciellt på blöt jord, orsakar stora skador. Det är därför önskvärt att minimera körningarna, till exempel genom att utveckla maskiner som kan utföra flera moment på samma gång.

Torsta Gårdsbruk arrangerade därför en visning för länets lantbrukare. Fyra lokala maskinfirmor demonstrerade olika lösningar där plog- och harvningsmomentet helt kan hoppas över.

Pär Eriksson var en av traktorförarna som visade upp sin mekaniska tallriksharv, vilken han använder på sin gård i Hallen.

– Det här är framtiden, säger han. Mindre överfarter vilket ger färre skador, och mycket billigare dessutom.

Kostnad för en dyr maskin ska inte behöva avskräcka den lilla gården, tror Per-Erik Nimby:

– De stora markentreprenörerna köper in maskinerna, och de små jordbruken kan leja dem när de behöver.

Han påpekar att myntet dock har en baksida:

– Plogen är oöverträffad för att bekämpa ogräs. Vi kommer därför att anlägga två provytor, en traditionell och en med den nya metoden, och senare följa upp hur förekomsten av ogräs ser ut och även jämföra skördarna.

Vädret var det sämsta tänkbara vid visningen då regnet strilade ned. Jorden var genomsur och alltså helt olämplig för maskinbearbetning. Trots detta var många intresserade åskådare på plats i leran.

– Fördelen med regnet är att lantbrukarna då har lättare att komma ifrån jobbet på gården och komma hit i stället.