Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Plockarnas biljetter betalades av kommunen

På lördagen blev de bangladeshiska bärplockarna i Bräcke ett fall för Bräcke kommuns skattebetalare. Detta då kommundirektör Bengt Flykt i samråd med kommunens ledningsgrupp tog beslutet att betala tågbiljetterna för tolv plockare enkel resa till Uppsala.

Annons

Vid avresan klockan 16 på lördagen fanns även Bräcke-Nyhems tillförordnade kyrkoherde Lars Riberth på plats på stationen för att dela ut pengar som samlats in till förmån för plockarna.

Han delade till var och en av de avresande ut ett kuvert innehållande en 100-dollarssedel och 250 svenska kronor som han tillsammans med Revsunds kyrkorådsordförande Ingrid Kjelsson (C) hade gjort i ordning.

– Ett problem var att tidigare samma dag hade 14 plockare lämnat Bräcke för att åka till Uppsala, och vi hade inte en aning om att de skulle resa.

Riberth känner fortfarande en osäkerhet i frågan om alla som lovat skänka pengar till plockarna verkligen uppfyller sina löften.

Kommunen ställdes på lördagen inför samma dilemma som kyrkan. Detta då de 14 som åkt tidigare under dagen hade fått lösa sina biljettproblem själva.

Enligt vad LT erfar var det en släkting till en av plockarna som hade finansierat deras biljetter.

– De som for hade inga pengar och jag har en känsla av att de gick ombord på tåget i ren desperation utan att kunna betala för sig, och vad som hände ombord på tåget känner jag inte till, säger Riberth.

I och med att de åkte oannonserat gick de miste om både kyrkans insamlade pengar och kommunens biljettfinansiering.

De bangladeshiska bärplockarna befinner sig just nu i Uppsala och enligt uppgifter till LT finns det inga tomma flygplansstolar från Arlanda till Dakha förrän efter den 15 september.

Vad plockarna skall göra i Uppsala fram tills dess är inte klart. I Bräcke har de tills vidare blivit lovade tak över huvudet.