Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Plats på scen för ung jazz

/
  • Liten Sekund från vänster: Hannes Fredrikson Franck, Anders Hoglert, David Jehrlander och Patrik Wallin. ”För mig är jazz mer en känsla än en musikstil”, säger Hannes.Foto: Henrik Flygare

Scenen för unga akustiska musiker, Young Sam Jam, växer. Elva namn tar under onsdagskvällen chansen att visa upp sig för publik på Gamla tingshuset. Ett av namnen är jazzbandet Liten Sekund.

Annons

Allt började med tre låtidéer och tre vänner. Trummisen Hannes Fredrikson Franck, pianisten Patrik Wallin och basisten David Jehrlander hade spelat tillsammans i olika konstellationer under många år. De tog sig bland annat vidare till jazzfinalen i förra årets Musik direkt med bandet Stinjazz. Men där skulle många viljor komma överens och i höstas växte därför behovet av att göra något eget i mindre skala. Liten Sekund hade bildats,

– Vi började som en trio, men kände ganska snart att det blev för tunt och att vi behövde ett melodiinstrument, säger David.

Anders Hoglert anslöt med sin saxofon och klarinett och då kändes bandet komplett. Killarna går alla på Palmcrantzskolan i Östersund, och gick även vidare i årets upplaga av Musik direkt.

De ser spelningen på Young Sam Jam som ett värdefullt genrep inför den stora finalen på Valborgsmässoafton. I kväll bjuder de uteslutande på eget material. Liten Sekund ser sig själva som ett modernt band som försöker undvika den mest klassiska formen av jazz.

– Vår musik är ganska fri, framför allt spelar vi jazz men det blir en del andra influenser, som latin och drum and bass, också. Vi känner oss inte bundna på något sätt, säger David.

– Jazz är ett sådant brett begrepp. Jag ser det mer som en känsla än som en musikstil, säger Hannes.

Young Sam Jam startade för tre år sedan i Klubb Sams regi. Föreningens idé bygger på att unga talanger ska ges möjlighet att spela inför publik under proffsiga förutsättningar. Nytt för i år är att man samarbetar med vänföreningen Kreativ Explosion.

Mer läsning

Annons