Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Plats på scen för Ida och Emil

Fjolårets Pippiuppsättning på Jamtli gav mersmak. I sommar sätter Elin och Mats Sandelius upp en ny Astrid Lindgren-klassiker: "Emil i Lönneberga".
LT hälsade på under helgens audition.

De vuxna rollerna är redan klara och i helgen var det audition för rollerna som Emil och Ida.

# Vad är det ni söker?

– Vi letar efter två barn som kan vara barn, säger regissören Mats Sandelius.

De måste också kunna sjunga och dansa. Precis som "Pippi på de sju haven" innehåller årets uppsättning en hel del välkända sånger med dansnummer till.

– Emil vill ju så väl, det är när han möter vuxenvärlden som det blir tokigt, säger Mats Sandelius.

– Ida är ju lillasyster och inte lika drivande men hon sjunger en hel del, som Idas sommarvisa och Lille katt.

Provspelningen börjar med gruppövningar och snart sjunger tio barn "Du käre lille snickerbo" tillsammans. Snabbt snappar de upp snurrar, stamp och sträckta händer.

Elin Sandelius, som ska spela Krösa-Maja och Kommandoran, leder övningarna tillsammans med Karin Riddar, som ska spela mamma Alma, och Håkan Borgsten, som ska spela Alfred. Sedan är det dags för barnen att komma in en och en. De får presentera sig själva och sjunga en Emil-sång som de valt själva.

– Nu vill jag att du springer genom rummet fram till Håkan som ska spela Alfred och säger "Välkommen till Katthult, Lönneberga!", säger Mats Sandelius till Ida Nyberg som är först ut.

Utanför de stängda dörrarna väntar de andra på sin tur. Många har varit nervösa och haft lite svårt att äta frukost.

– Jag var mer nervös i morse, men nu känns det bra när jag är här, säger Felix Sångvall som är ensam i den här gruppen om att söka till rollen som Emil.

# Hur tycker du att Emil ska vara?

– Jag tycker han ska vara busig och ganska snabb så han kan rusa från sin pappa till snickerboa och så ska han vara glad.

Felix har, precis som Emil en lillasyster, Felicia, som söker till rollen som Ida.

– Jag har typ dagdrömt om det här på skolan, berättar Elsa Byström.

# Hur ska Ida vara tycker du?

– Hon är rolig, jag har ju boken där Ida vill lära sig göra hyss, säger hon.