Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Plasten en giftbov i leksaker

En rad gift- och kemiexperter talade på Jamtli om de farliga ämnen som kan finnas i leksaker.
Nu hoppas Jegrelius, på uppdrag av Regionförbundet, starta ett samarbete med samtliga förskolechefer i länet.

Tanken är att börja fasa ut giftiga leksaker i offentlig sektor, men även på de privata förskolor som finns i länet.

En rad experter från Jegreliusinstitutet, som är en del av Regionförbundet Jämtland, informerade under söndagen om de gifter som kan finnas i vardagen för barn.

Det kan handla om ftalater i plast, tungmetaller i elektronikleksaker samt cancerframkallande eller hormonstörande ämnen.

– I Jämtland så finns det egna initiativ få olika förskolor där personal försöker byta ut leksaker med giftiga ämnen i, säger Lena Stigh från Jegrelius.

I Åre så har det även kommit in ett medborgarförslag om att förskolor ska vara giftfria så gott det går.

– Vi vill genom Jegrelius starta ett samarbete med samtliga förskolechefer i länet där vi kan bidra med kunskap om hur farliga ämnen ska undvikas, fortsätter Lena Stigh.

Tomas Östberg är miljökemist på Jegrelius och hade med sig drivor av leksaker som han testat med institutets XRF-skanner.

En oväntad typ av leksaker som han vill höja en varningsflagga för är de plastleksaker som kommer med olika serietidningar för barn.

– Det är små, billiga plastleksaker som inte håller länge och som är billiga att tillverka och då kan det förekomma höga halter av farliga ämnen, förklarar Tomas Östberg.

Något förvånande enligt honom var att en annan typ av billiga plastleksaker är betydligt bättre hur giftsynpunkt – nämligen Mcdonalds-leksaker.

– Förmodligen har Mcdonalds insett att om de har giftiga plaster så kommer de får skit för det och därför börjat ställa krav och göra egna tester, säger Tomas Östberg.

Han beskriver att det är många som kommer till honom och får leksaker testade, när leksakerna innehåller höga halter av farliga ämnen blir personerna oroade.

– En sak är inte så farlig i sig om du inte slickar på den, men fyll inte hela ditt hem med giftiga saker, avslutar Tomas Östberg.