Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Plasma-tv: LG svartare än någonsin

Med Pioneer på väg ut från scenen ser LG chansen att slå sig in i premiumsegmentet där kunderna inte nöjer sig med något annat än en stor bra plasma.

Med Pioneer på väg ut från scenen ser LG chansen att slå sig in i premiumsegmentet där kunderna inte nöjer sig med något annat än en stor bra plasma. Prylportalen tar reda på om nya PS8000 platsar i finrummet.

Svart, svart, svart. Läser man diskussionsforum och teknikbloggar idag får man lätt intrycket att tv-panelens förmåga att återge mörkaste svart är allenarådande när det kommer till att definiera bildkvalitet. Detta är nu inte sant även om djup svärta givetvis har stor betydelse.

Svärtan sattes effektivt på dagordning när Pioneer presenterade sin första Kuro-generation 2007. I ett slag förbättrades svärtan på plasma-tv med hela 80 procent och vad det betydde för bilden var lätt att se när den nya modellen visades upp bredvid sin företrädare från året innan.

Om man har möjlighet att dämpa omgivningsljuset bidrar den djupa svärtan nämligen till en mer tredimensionell bild, där alla färger förbättras över hela skalan, vilket skänker ett imponerande djup till framför allt kontrastrika scener. Därför är det inte så konstigt att framför allt hembioentusiasterna som vill se högupplöst film på storskärm har lovordat detta kvalitetsbegrepp. På en liten lcd-tv för vardagsbruk är däremot djup svärta knappast en dealbreaker.

En tillverkare som har haft svartfokus ett tag är koreanska LG som gärna vill vara med och slåss i tv-toppen. PG6000 och framför allt PG7000 som kom under 2008 flyttade fram LGs positioner inom en rad områden men kunde inte riktigt hota exempelvis Pioneer och Panasonic när det kom till svartnivåer. I år tar LG nya tag och sticker ut hakan: Svärtan ska kunna "mäta sig med marknadsledande produkter inom området".


Den nya snabbmenyn á la lyckohjul är ett smidigt sätt att kvickt komma åt de vanligaste inställningarna.


LG behåller sitt snygga och smidiga ikonbaserade menysystem. Bluetooth-valet tar oss till konfigurationen för exempelvis trådlösa hörlurar.


Bildguiden är för att användare som normalt inte bryr sig om att ställa in sin tv på ett enkelt sätt ska få ok bild. Slutresultatet är godkänt även om guiden verkar premiera rätt hög ljusstyrka.


Även förhållandet mellan rött och grönt korrigeras i bildguiden. Så vitt vi kan bedöma är ändå den fasta bildinställningen THX så pass korrekt att den här justeringen är överflödig.

Design och anslutningar

På utsidan har PS8000 tagit med sig det mesta från förra årets modeller. Nytt är ett bordsstativ i glas och en modifierad nedre profil. I övrigt handlar det fortfarande om LGs snygga "single layer" design med frontglas som sträcker sig ända ut i kanten.

På anslutningsfronten har det inte hänt någonting utan fortfarande är det 4 HDMI-ingångar och ett övrigt normalt utbud som gäller. Digitalmottagaren för marknätet stödjer däremot MPEG4 numera vilket innebär att man kan se på SVT-HD i Mälardalen. Mottagare för DVB-C saknas (kommer med de flesta modeller från Sony och Samsung) vilket naturligtvis är en nackdel för de Com Hem-kunder som vill slippa extern box. Men begränsningen gäller egentligen bara lågupplösta kanaler eftersom HDTV kräver godkänd box från Com Hem (och alltså ändå inte funkar med andra tv-modeller som har inbyggd DVB-C). Köper man en PS8000 och har Com Hem inbillar i alla fall vi oss att det är osannolikt att man avstår från högupplösta kanaler.

Funktioner

Det är alltså framför allt på insidan som det har hänt saker sedan sist. LG behåller lyckligtvis sitt smidiga och lättanvända menygränsnitt men kompletterar med en hel del användbara funktioner.

Till att börja med har vi "Bildguiden" som är en serie testbilder som på ett enkelt sätt ska hjälpa tittaren att ställa in en någorlunda optimal bild. Parametrarna är ljusstyrka, kontrast, färg, färgton och både horisontell och vertikal skärpa. Den här "kalibreringen" kan göras separat för respektive ingång och sparas alltid på Bildläge "Expert1" (som är platsen där ISF-teknikern normalt sparar dagsljusläget).

Det här ska naturligtvis inte ses som en ersättning för professionell kalibrering och förmodligen inte ens för skivor som Digital Video Essentials. Som ett enkelt alternativ för den som överhuvudtaget inte överväger kalibrering utan bara kör på i kartongläget funkar det dock utmärkt och ger godkänd bild, om än lite för ljusstark för att vara helt optimal för film.

THX

LG är rätt högljudda om att PS8000 är Europas första THX-certifierade tv-apparat vilket skall betyda att den möter vissa minimikrav när det gäller bildparametrar som kontrast, färger och uppskalning. Nu är det dock inte så lätt att bedöma värdet av denna märkning. Notera att tillverkarna måste betala rätt mycket pengar för att få sina produkter testade av George Lucas och att andra tillverkare helt enkelt kanske bedömer att THX-stämpeln inte går att räkna hem rent ekonomiskt. Det betyder ju inte att deras apparater nödvändigtvis är sämre.

Det finns ett bildläge som heter THX som ska ställa in bilden optimalt mot film. Vi jämförde mot vår egen kalibrering via DVE och resultatet var faktiskt nästan identiskt. Så under förutsättning att vi har gjort rätt bör denna inställning tillfredsställa de flesta som vill ha bra bild.

Är man petig går man ett steg längre och låter en tekniker ISF-kalibrera skärmen. Via speciella menyer finns alla nödvändiga justerbara parametrar och två speciella lagringsminnen för dag- och nattinställning.


Intelligent Sensor, som korrigerar bilden på grundval av yttre förhållanden, är väl egentligen mer motiverad på ljusstarka lcd-skärmar som lätt ställs in på för hög ljusintensitet. Anslaget att spara energi är dock en bra intention från LGs sida.

Intelligent sensor

Den här finessen för automatisk bildjustering införde LG redan på sina lcd-modeller för två år sedan. Vad det handlar om är en liten sensor på framsidan som mäter infallande ljus och färg för att automatiskt justera färgtemperatur men framför allt ljusstyrkan. Effekten är som mest påtaglig när man släcker belysningen i rummet och ljusstyrkan avtar för att matcha omgivningen.

Den vill ha total kontroll över bilden justerar säkert hellre manuellt men för den bekväme är det ett smidigt sätt att spara en del energi då konsumtionen går ner i nedsläckta rum.


Inte officiellt - men PS8000 stödjer i viss mån piraternas favoritformat mvk (Matroska). Vad säger antipiratbyrån om det egentligen? Så länge filstödet inte är 100-procentigt kanske LGs trevliga initiativ passerar obemärkt?


SRT-undertexter stöds och kan till och justeras i position och synkas vid behov.

USB-video

Nytt är stöd för video (utöver bilder och musik) via USB. Vanlig Divx med srt-undertexter funkar alldeles utmärkt och tydligen ska det finnas stöd för det ointressanta Divx-HD också. Betydligt hetare är det icke officiella stödet för mkv-filer.

Vi börjar med att testa en mkv-fil kodad i h.264 och AC3-ljud i 1920x1040 pixlars upplösning vilket tv:n tvärvägrar att spela upp. Nästa klipp använder samma codecs men mäter 1280x536 och då har vi bättre tur. Den externa srt-filen med svenska undertexter dyker upp automatiskt och kan faktiskt både synkkorrigeras och justeras i position på skärmen.

Bildkvaliteten är riktigt bra men vi har problem med de 20 understa pixlarna som blurrar. Det problemet har vi inte på datorn så förmodligen är det något som spökar i tv:ns avkodning.

Jämfört med dedikerade mediaspelare som Tvix och PCH är alltså det användbara stödet för högupplösta filmfiler på PS8000 rudimentärt och knappast något riktigt seriöst alternativ än. Om LG ser till att formatstödet förbättras och inför något så banalt som en goto-knapp (nu måste man spola sig igenom hela filmen) så kan det här på sikt ändå bli riktigt intressant. Bra initiativ.


LG har inte kompromissat med scalern och lågupplöst SD-kanaler ser finfina ut på den här 50-tummaren. Kommer lcd-tv någonsin att hantera detta lika bra?

Prestanda

Ja, svärtan har tagit ett ganska rejält kliv jämfört med förra årets PG7000 som inte kunde mäta sig med vår referens Panasonic PZ800. Vi har kalibrerat, jämfört testmönster och bluray-material under en tid och kommit fram till att PS8000 och PZ800 ser ungefär jämbördiga på just den här punkten. En del material väger en smula över åt Panasonic medan annat gynnar LG men skillnaderna är som sagt marginella, framför allt under vanligt filmvisning. De som intresserar sig för sifferexercis kanske är intresserade av att LG uppger att representationen av svart mäter 0,008 candela på PS8000.

Med korrekt stöd för 1080p24 (tripplas till 72Hz) visas bluray-filmer med utmärkt flyt utan judder på PS8000. Däremot får den se sig slagen på dvd-material eftersom modellen från Panasonic klarar att dekonstruera konverteringen från 24 till 50/60 Hz som dvd-formatet dras med. Den här finessen saknar PS8000 vilket innebär en viss ryckighet vid panoreringar och horisontellt rörliga objekt vid dvd-uppspelning.

I övrigt har vi bara positivt att säga om bildkvaliteten. Färghanteringen är superb och det utökade dynamiska omfånget ger ett imponerande djup. Precis som på förra årets modeller har LG bemödat sig om att presentera lågupplöst material på ett mycket bra sätt där brus och artefakter effektivt rensas bort till förmån för en ren och stabil bild. Under de allra första timmarna såg vi svaga spår av ghosting (temporära inbränningar) men efter en halv dag kunde inte ens vita fyrkanter på svart bakgrund trigga några fosforspår.

Slutsats

Innan de andra tillverkarna presenterat årets modeller är det svårt att bedöma hur väl PS8000 kommer stå sig året ut, vår referensplasma är ju faktiskt av årsmodell 2008. Vi noterar också att LG helt väljer bort nätverksfunktioner och internet i tv:n när det gäller denna premium-modell, något de flesta andra tillverkare satsar stort på i år. Den begränsade USB-funktionaliteten väger tyvärr inte upp det.

Men - om renodlingen betyder motsvarande bildkvalitet till ett lägre pris är i alla fall vi nöjda då dessa nätverksfinesser fortfarande känns ganska omogna och plasmakunder förmodligen ändå är ganska ointresserade. Detta är en tv för högkvalitativ film och bra bild vid vanligt tv-bruk och för detta räcker den mycket långt.

LG 50PS8000 kommer i slutet av mars. Då kommer även en 60-tums version som kommer kosta omkring 25 000 kronor.

Fotnot: Den 42-tum plasma som Prylportalen tidigare rapporterade att LG skulle släppa under 2009 är nedlagd. Meningen var att Panasonic skulle sälja paneler till LG för detta ändamål. Som bekant sköt dock Panasonic upp planerna på sin nya panelfabrik vilket även var en bidragande orsak till att Pioneer la ner sin tv-tillverkning.


/Daniel Hessel

Prylportalen.se