Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Planeterna styr oss

Annons

Till vänster om mig här på sidan ligger det dagliga horoskopet. Hur många som läser det har jag ingen aning om, men gissar att det är en mycket stor del av våra prenumeranter och även andra. Är det månne fler kvinnor än män som håller koll på sitt stjärntecken? Det är möjligt, men jag tror faktiskt att det finns ett mörkertal här.

Jojomensan, erkänn du som låtsas ha bläddrat fram sportsidorna medan det du hummar över inte är något ishockeyresultat utan i själva verket dagens förutsägelse i ditt stjärntecken: ”Du ska inte vara så säker på att din åsikt alltid är den rätta. En mjukare framtoning kan göra att din omgivning börjar se på dig med andra ögon”.

Och sedan kan frugan inte begripa vad som tagit åt dig när du frågar hur hennes dag har varit och erbjuder sig att göra middagen. (Kan han vara sjuk? Jag tycker att han är lite blank på ögonen.)

Länstidningen köper horoskopet från en presstjänst som också levererar bland annat korsord och serier till oss. Huruvida det är en äkta astrolog som sitter med passare, räknesticka och diagram som visar planeternas gång på himlen, eller om det är en datoriserad kristallkula som skriver ihop texterna vet jag inte – och kanske vill jag heller inte veta.

En gång, på den tiden när vi inte hade tillgång till mejl utan allting skickades med post, kom inte kuvertet med horoskopdisketten. Det var ivägskickat enligt presstjänsten, men hos oss hade det inte dykt upp.

Katastrof! Ett uteblivet horoskop skulle mycket väl kunna resultera i ilskna samtal från läsekretsen och det ville vi förstås inte ha.

Så nu brann det i knutarna och jag erbjöd mig att ställa upp som jourhavande astrolog – det är säkert preskriberat nu, chefredaktör Mattsson – och började förhöra mig om vilka stjärntecken arbetskamraterna var födda i. Allt för att skapa en liten grund. En kompis hade köpt lotter på lunchen och för Stenbocken skrev jag ungefär så här: ”Även om ett lottköp inte ger någon större utdelning, så var säker på att de stora vinsterna i livet kommer till dig på annat sätt!”

Jag är bekant med några lejon (på två ben) och de är förvånansvärt lika i sitt sätt att vara. Starka, driftiga och verbala vill de bestämma över det mesta i tillvaron. Så det var inte så svårt att skriva det horoskopet. Min mamma var ett lejon – i de flesta bemärkelser – och med en skorpiondotter i huset blev diskussionerna, många, långa, livliga och bitska. Det är väl inte för inte som skorpionen har en vass gadd att stinga med.

Det var jättekul att skriva horoskoptexterna, så när kuvertet dök upp nästa dag så tyckte jag det var lite trist...

I kraft av mitt t f astrologämbete ser jag ljust på framtiden för oss alla och önskar en god fortsättning på 2010.

Mer läsning

Annons