Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Planerad husfabrik flyttas efter protester

 
Byggande i Bergs kommun
Visa alla artiklar

Företagaren och exploatören Peo Conic har efter stora protester ändrat sig och valt att flytta den planerade husfabriken i Storhogna till ett område utanför Klövsjö.

Det var i december förra året som Peo Conic via sitt bolag Tegelkronan invest AB ansökte om bygglov för att få sätta upp en husfabrik i Storhogna. Fabriken skulle ha en yta på ungefär 1 500 kvadratmeter.

Storhognas meste exploatör tror stenhårt på området

Men när planerna blev kända reagerade flera fastighetsägare och skrev till Bergs kommun för att protestera. De åsikter som kom in gjorde klart att de boende i området inte ville ha en industribyggnad i sin närhet.

Några ansåg att stora naturvärden skulle gå förlorade och att den typen av verksamhet inte passade in i den lilla stugbyn. En del påpekade också att vägen in till fjällbyn inte skulle hålla för den tunga trafik som de befarade.

Nu har Peo Conic valt att ändra sina planer.

– Självklart tog vi åt oss av kritiken. Vi vill göra Storhogna till ett vinterparadis och vi vill inte på något sätt gå i clinch med de boende så vi har tagit åt oss av kritiken.

Den planerade husfabriken, eller monteringshallen som den också kallas, ska i stället byggas i ett område mellan Klövsjö by och golfbanan. Exakt var fabriken ska ligga håller bolaget just nu på och diskuterar med olika markägare.

Den planerade fabriken ska tillverka huselement till den lokala byggmarknaden. Men fabriken ska även innehållan en visningshall.

– Poängen med den här monteringshallen är att den har en närhet till marknaden där de som bygger hus ska kunna komma in och välja sina fönster, dörrar, kakel och klinker och så vidare. Men det är också ett sätt att göra det smidigt och miljövänligt.

Peo Conic säger att en husfabrik som ligger nära det område där husen ska sättas upp gör att virkes- och andra materialtransporter kan samordnas så att varje husbygge inte behöver ordna allt själv. Han tror även att kranlyft ska kunna samordnas bättre.

– Vi har räknat på att bygga ungefär 20 till 30 hus per år på lite längre sikt och att anställa cirka tio personer, säger Peo Conic.