Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Planen sprack – det kom för många bärplockare ...”

Lars Johansson har tidigare vägrat att kommentera sin del i bärplocknings­skandalen. Nu väljer han att träda fram för LT.

Annons

– Jag mår skitdåligt över det här. Vi hade stora förhoppningar, men allt började gå fel när det kom fler bärplockare än vad vi hade kommit överens om, säger han.

Det är en knäckt Lars Johansson vi samtalar med på plats i Bräcke. Han är oerhört besviken hur situationen har utvecklat sig och vill ge sin version gällande bärplockarna från Bangladesh.

Han bekräftar nu att hans ansvarsområde har varit att tillhandahålla boende, mat och transport.

– Och det har jag skött, men nu är allt åt skogen! Först och främst så har man ljugit om hur många bärplockare som skulle komma hit, säger Lars Johansson.

Abu Bakkar Siddique, Uppsala, enligt tidigare uppgifter ansvarig för Bangladesh Work Force i Sverige, har enligt Lars Johansson från början kommit överens med honom om hur många bärplockare som skulle komma till Bräcke.

Totalt skulle 110 stycken plockare bo i Bräcke och 60 stycken i Sundsvall. Dessa skulle anlända till Sverige i början av augusti.

Men planen sprack när bärplockarna anlände redan den 25 juli.

– Överenskommelsen var också att de skulle komma i omgångar, men Siddique slussat in fler och fler för varje dag tills det har varit helt fullt. Boendet i Sundsvall har inte använts alls, säger Lars Johansson.

När representanter från Kommunal tidigare i veckan besökte de bangladeshiska bärplockarna så reagerade de starkt på levnadsstandarden. Då bodde 46 stycken bärplockare i ett hus.

Du har hyrt ut boende, vad anser du om deras situation?

– Det är deras eget val att bo som dom gör. Från början var det tänkt att dom skulle bo i två hus i Bensjö, men nu står ett tomt hus där.

– Dom har av olika anledningar velat bo tillsammans och jag har låtit dom sköta det hur dom vill, säger Lars Johansson.

Lars Johansson hyr ut boende till bärplockarna för en summa pengar.

Vad gör du för vinst på det här?

– Vinst? Du måste tänka på omkostnaderna; bussar, bränsle, mat och madrasser med mera. Jag gör ingen vinst.

Så du kommer gå med förlust?

– Som jag sagt är det mycket omkostnader. Jag har dessutom inte fått någon hyra sedan den 14 augusti, eftersom det inte finns några bär i skogen, säger Lars Johansson.

Lars Johansson uppger att han upprepade gånger fått försökt få tag på Abu Bakkar Siddique för att lösa den uppkomna situationen.

– Jag har lämnade ett meddelande och han har inte svarat. Jag sa att ha fick till på torsdag (läs i går) att ringa mig, annars skulle jag ställa in all verksamhet. Men så hörde han av sig i dag.

Hur går ni vidare nu?

– Jag ska ha ett möte med bland annat honom framöver och så ska vi diskutera hur vi kan lösa situationen, säger Johansson.

Det företag som Lars Johansson tidigare har hänvisat till är Riks Bär & Mat i Sundsvall. Företaget har nu dragit sig ur och tänker inte köpa några bär från de bangladeshiska bärplockarna.

– Jag har funderat på att själv köpa upp bären och jag ska kolla upp om det är möjligt. Men som läget är nu vill jag inte göra det, säger Lars Johansson.