Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Placera i rätt frälsare på börsen

Efter kriser kommer rannsakan och nystart.

Annons

Efter kriser kommer rannsakan och nystart. Räkna med att börsjättarna lanserar nya frälsare för dig som placerar.

Wall Street-i konen Carl Icahn lanserade tesen att idiotkvoten i affärsvärlden ständigt växer. Chefer släpper ogärna fram någon som riskerar att överglänsa dem själva. De befordrar hellre medarbetare som är snäppet mindre vassa och som i sin tur lyfter fram någon ännu ett snäpp mindre skärpt. Det ger ett slags organisatorisk avelsmekanism som i förlängningen inte är lyckad.

Tanken är förstås tillspetsad. Men siktar du på toppjobben är det väsentligt att de som direkt eller indirekt styr valet vill ha dig där. Kriterierna är fler än ledarskaps-talang och fackkunskap.

Ett tankeexperiment är att räkna antalet chefer du har haft och hur många du vill arbeta för igen. Svaren är ofta nedslående. Liknande managementstudier brukar påpeka att 20-30 procent av toppcheferna sparkas på grund av dåliga resultat.

Omsättningshastigheten bland börsens vd:ar har accelererat. I vilken mån det beror på dåliga rekryteringsprocesser eller en allmänt rörligare omvärld och arbetsmarknad är en svårare fråga.

Och strängt taget, hur avgörande är det ur aktiesparares perspektiv exakt vem av 10, 50 eller 100 lämpade som får jobbet att leda firman? Kortsiktigt kan placerarna rusa efter aktien när organisationen kapas med yxa. En uppgift som snarare tycks lämpad för en monstruös personlighet än en nyanserad lagbyggare.

Tidvis applåderas risktagare och snabba resultat. Carnegie och Swedbank är tydliga exempel på när opinionen vänder. I finanskrisen har Handelsbankens försiktigare framtoning fått revansch.

Finns någon lärdom? Just nu ägnar västvärldens politiska ledare medietid åt utspel om begränsade bonusar. Det är populistiskt tacksamt och lättare än exempelvis klimatfrågan. Men förmodligen är det inte enkelt att forma bra företagskulturer med mer detaljerade regelverk. Det är en knepig dimension att bedöma även för aktiesparare.

Med facit i hand kan man exempelvis ifrågasätta om Ericsson skulle ha gasat i millenniehaussen som dåvarande ledningen gjorde. Men frågan är om företaget skulle ha dagens position om ledningen dragit ner på tempot när marknaden var feberhet. I den tuffa efterräkningen fick Kurt Hellström agera frontfigur, uppenbart obekväm med rampljuset. I vändningen framstod Carl-Henric Svanberg som frälsaren. Nästa år tar internt skolade Hans Vestberg över, enligt samstämmiga bedömare ett bra val för Ericssons kommande fas och han är kanske klok nog att ännu inte överglänsa chefen.

Talang kan vara svår att identifiera, är inte självklart premierad och passar olika bra i skilda lägen. Den verkliga makten flyter dessutom mellan vd, styrelsen, ägarna, medarbetarna, omvärlden och företagskulturen i sig. En bra chef är ändå ett intressant placeringstema. Det kan vara en eldsjäl som Bengt Ågerup i Q-Med, Torsten Jansson i New Wave, Anders Lönner i Meda, Gerteric Lindquist i Nibe. Eller erkänt skickliga tjänstemän som Arne Karlsson i Ratos och Ola Rollén i Hexagon.

Ledare i familjeföretag kallas ibland elakt för tursamma spermier. H&M är ett exempel där den biologiska rekryteringsvägen varit lyckad. Nu blir Karl-Johan Persson vd med pappa som styrelseordförande, samma ordning som för Petter Stillström i Traction och tills nyligen Patrik Tigerschiöld i Skanditek.

En dominerande person är samtidigt en risk. När Jan Stenbeck gick bort trodde många att nycklarna till det visionära affärsbygget förlorats. Men den kanske mindre våghalsiga ledningen kring Cristina Stenbeck har nog gjort placerarna mindre nervösa.

Ny regim kan också vara ett placeringstema. Inte för att en individ nödvändigtvis gör avgörande skillnad. Men för att skiftet signalerar en förändring. Som Assa Abloys och Securitas ändrade fokus efter förra lågkonjunkturen, från aggressiva förvärv till lönsamhet. Tydligt manifesterat i valen Johan Molin och Alf Göransson som vd:ar, med gnet snarare än expansion på meritlistan.

Flera av börsens största bolag är nu i ett omvälvande läge. Det gör valberedningen inför vårens bolagsstämmor mer spännande än vanligt. Räkna med att nya frälsare lanseras.

FREDRIK LINDBERG, PRIVATA AFFÄRERPrivata Aff?rer

Mer läsning

Annons