Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Piratpartiet sätter fokus på en fråga i EU-valet

/
  • Rickard Olsson utgör fronten i piratpartiet i länet och röstade i Kärnanhuset i onsdags.
  • Några av de som ingår i piratpartiet samlades till EU-val i Kärnan i onsdags. Magnus Jacobsson, till vänster, är kommunledare i Östersund och Rickard Olsson, till höger, är partiets valkretsledare.

Flera länspolitiker röstade i förtid till EU-valet i onsdags och för piratpartiet var det premiär i sammanhanget.

Annons

Han som ger piratpartiet ett ansikte i länet heter Rickard Olsson och driver en IT-konsultfirma. Bosatt i Orrviken med rötterna i Hede.

I senaste undersökningen får partiet 5,4 procent och skulle därmed få ett mandat i EU-parlamentet. Får partiet fem mandat åker Rickard Olsson in.

En fingervisning om vilka som kommer att rösta på partiet kom i samband med skolvalet på Wargentinsskolan. Där fick piratpartiet drygt 33 procent.

Vilka är era väljare tror du?

– Medlemmarna i partiet är unga män i åldrarna 19–20 år. Tolv procent i partiet är kvinnor. Vi hoppas få ett bredare tvärsnitt av befolkningen att rösta på oss i valet och att nå vissa missnöjesröstare som röstat på svensk demokrati, säger Rickard Olsson.

Piratpartiet är löst organiserat i länet, konstaterar han och i samband med kampanjen till EU-parlamentet kommer mycket att handla om utdelning av flygblad.

Ska ni driva några lokala frågor?

– Vi har vissa lösa planer på att ställa upp i kommunalvalet nästa gång. En fråga vi anser är viktig handlar om öppna standarder, öppen källkod, när kommuner upphandlar IT.

– Det ser vi som en demokratifråga för att folk ska ha mer insyn i hur beslut fattas i samband med exempelvis tillgången till dokument. Vi värnar om källskydd och meddelarfrihet i de här sammanhangen, säger Rickard Olsson.

Vilka ska ni samarbeta med i EU-parlamentet om ni kommer in?

– Den liberala och gröna gruppen ligger närmast oss och våra frågor. Att få någon av dem att liera sig med oss är vad vi måste jobba för, enligt Rickard Olsson.

Mängder av beslut i EU gäller frågor som inte piratpartiet tagit ställning till. Hur ska ni agera där?

– Det beror på hur mycket skit EU tänker kasta på oss. Inget parti kan ha sådan bredd att de kan driva alla sina frågor. De måste fokusera på ett begränsat antal frågor. Skillnaden är att vi deklarerar innan de frågor vi driver.

Frågor om upphovsrätten på internet har uppmärksammats mycket den senaste tiden. Hur ser du på det här?

– För att beivra upphovsrätt på nätet krävs i praktiken dygnetruntövervakning. Vårt budskap är att ge upp det här och hitta andra sätt att ta betalt för material som finns på nätet, säger Rickard Olsson.

– Som ett exempel kan vi ta skivbolagen. De sitter med lagringsmedia i form av CD-skivor som allt färre vill köpa eftersom låtarna finns tillgängliga på annat sätt.

Mer läsning

Annons