Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Pionjärer för glesbygdens service i Sverige

Backe blir modell för servicelösningar i Sveriges glesbygder:

– Vi sökte orter som tidigare visat intresse för sådana frågor, och Fjällsjö Framtid har tydligt visat ett sådant engagemang, säger Benny Jansson från "Hela Sverige ska leva".

Hur upprätthåller man servicen, när befolkningen minskar och myndigheterna skär ner? Det är ett problem som stora delar av landet brottas med.

Utvecklingsgruppen Fjällsjö Framtid får nu chansen att vara en prototyp för lösningar i glesbygd. Föreningen är en av femton orter i landet som utvalts till detta, inom ramen för "Hela Sverige ska leva":

– Vid uttagningen sökte vi de orter som tidigare visat intresse för sådana här frågor, och Backe har ju tydligt visat ett sådant engagemang, säger Benny Jansson som är projektledare för den mellersta regionen.

Han kommer att vara mentor och rådgivare för de lokala projektledarna, och också hjälpa till att hitta pengar. Hittills har kommunstyrelsen beviljat 225 000 kronor för ändamålet, så man har lite pengar att börja med. Fjällsjö Framtid jobbar nu stenhårt för att förverkliga ett mångskiftande servicekontor i Backe. Redan tidigare har man genom enkäter tagit reda på vilken service innevånarna efterfrågar:

– Man vill ha en kommunal närvaro, säger ordförande Britt-Marie Norman. En fysisk människa som kan hjälpa till med kommunala frågor.

Andra verksamheter som efterfrågas av befolkningen är arbetsförmedling, försäkringskassa, polis och skattekontor. Där behövs riksdagsbeslut. Britt-Marie tror att det kan komma runt årsskiftet:

– Beslut uppifrån behövs för att luckra upp de "väggar" som finns mellan de statliga myndigheterna, det gäller sekretess, olika system och så vidare.

Ett första steg föreningen tagit är att man har köpt "Centrumhuset", det stora hyreshuset mitt i byn:

– Vi tror att det är viktigt för samhällsbilden och framtidstron att det blir liv i huset. Det ligger ju så centralt så det blir extra deprimerande när fönstren är becksvarta om kvällarna.

Britt-Marie Norman skissar på hur man kan använda lokalerna. Modern teknik kan sudda ut avstånden och hon ser möjligheterna till videokonferenser, kontakter med högskolor, projekt och myndigheter över hela landet, eller världen.

Blomsterhandeln har redan flyttat in i huset, och hade invigningsfest i fredags. Ägaren Ulrica Ericsson tycker att det känns bra att ha utvecklingsgruppen som hyresvärd. Vid månadsskiftet flyttar SCA sitt kontor hit, med sex arbetsplatser. Dartklubben är intresserad av en lokal i källaren. Fjällsjö Framtid kommer att flytta sitt eget kontor hit, med kontoristen Calle Östman och byvaktmästarna Stig Sundeqvist och Björn Sjödin. I planerna finns också dataterminal för medborgarna, liksom rum för kurser och konferenser. Man hoppas också på att få Backe IF:s turistinformation hit.

– Ambitionen är att få allting klart före jul, säger Britt-Marie Norman.