Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Pinsamt dålig telefoni

Annons

Det lägsta kravet som samhället bör ställa är att kommunikationssystemet Rakel alltid fungerar och att mobiltelefonin fungerar under minst två dygn vid ett längre strömavbrott. Detta för att kunna leda räddningsaktioner under stormen och uppröjningsarbeten efter stormen. Dessutom med tanke på säkerheten för de människor som arbetar med uppröjningsarbetet.

Mobilmasterna bör förses med en batteribackup eller annan typ av reservkraft för minst två dygns strömavbrott. För att spara på reservbatterierna medger dagens teknik att man med automatik kan stänga av de mer strömslukande G3 och G4 näten.  G2 nätet, det ursprungliga GSM nätet för mobiltelefoni, måste kunna prioriteras i ett sådant läge.

Upplevde i Sundsjötrakten i Jämtland, redan dagen efter stormen Ivar att det mobilnät för telefoni som i normala fall fungerar var ur funktion. Samtidigt som ortsborna försökte få kontakt med folk som befann sig i skogen. Även för kraftbolagen är det livsviktigt att kunna nå sin personal under pågående uppröjnings- och återställningsarbeten av elnätet. Inte minst med hänsyn till personalens säkerhet.

Om inte mobiloperatörerna vars mål är att tjäna mesta möjliga pengar på investerat kapital kan förse mobilmasterna med någon form av batteribackup eller reservkraft borde staten, för medborgarnas säkerhet, kunna gå in och sponsra sådan kraft.

Att staten för närvarande inte kan kräva detta beror på att detta krav inte fanns med när staten tidigare auktionerade ut aktuella mobilfrekvenser till mobiloperatörerna. Förhoppningsvis har staten nu lärt sig läxan och tar med ett krav på batteribackup eller annan typ av reservkraft vid den kommande utauktionering av det 800 MHz band som mobiloperatörerna i dag kräver. Ett frekvensområde som blivit tillgängligt nu när digital TV införts och kan frigöras för mobiltelefoni.

Att det samhällsdrivna radiosystemet Rakel för ambulans, brandkår och ambulans skall fungera även vid riktigt långa strömavbrott är närmast en självklarhet. Att Rakel på grund av stormen Ivar slogs ut i Härjedalen och Berg är närmast pinsamt och tyder på bristande styrning och medelstilldelning från regeringen. Här måste reservkraft tillföras både vid basstationerna och för det nätverk som knyter samman basstationerna.

Det kan faktiskt uppstå ännu större katastrofer än stormar.

Björn Wahlberg, Östersund

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel