Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Pilgrimer på vandring mot Jansjö

Pilgrimsvandringar lockar många människor ute i Europa. Varför inte ordna en vandring som startar i Backe eller Rossön?

– Vi tror att det kan betyda mycket, säger Nils-Bengt Nilsson, ordförande i Fjällsjö kyrkoråd.

En pilgrimsvandring från Fjällsjö och från Bodums församlingar genomfördes på försök:

– Det har ju inte funnits någon tradition angående pilgrimsvandringar i de här trakterna, säger komminister Åke Berglund. Man kan säga att det här är en förstudie.

Vandringen är alltså en del av ett projekt, där Åke Berglund är projektledare. Tanken är att så småningom koppla ihop denna nya pilgrimsled med befintliga leder mot kusten och mot Norge.

Kyrkorådets ordförande Nils-Bengt Nilsson påpekar att pilgrimsvandringar är stort i Europa och tror att en sådan kan skapa ringar på vattnet:

– Vi tror att det kan betyda mycket, även för näringslivet. Om man utvecklar det här så kommer det att behövas guider, mat och logi.

Han uppger att man har haft utblickar både emot Frostviken och emot Ragunda, för att se möjligheter att skapa en led från kust till fjäll. Man har också inventerat vandringsområden och sevärdheter för dagsutflykter i närområdet:

– Det har under många år pågått ett enormt arbete för att skapa vandringsområden i Backeområdet. Här finns fina skogspromenader och många sevärdheter, till exempel Mystiska korset, Hälsokällan och Ruckstenen.

Nils-Bengt Nilsson berättar att den genomförda pilgrimsvandringen företogs från två håll, samtidigt. En grupp gick från Fjällsjö kyrka, den gamla vägen förbi Landsomberget. Den andra gruppen, från Rossön, startade på Jansjöberget och vandrade gamla vägen över berget. Grupperna sammanstrålade där vägarna möts och vandrade tillsammans fram till Jansjö bystuga:

– Vi hade fruktkontroll efter vägen och fika i bystugan. Sedan blev det sång och musik där det sjöngs pilgrimssånger, en mycket lyckad dag.