Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Pigg 100-åring firade med sommarfest

Hembygdsföreningen i Sveg har i ett sekel agerat beskyddare och bevarare av Härjedalens kultur.

Och man visar inga tecken på att tappa fart.

Till föreningens 100-årsjubileum på Gammelgården vallfärdade besökare – bland annat förre Jamtlichefen Sten Rentzhog – från hela länet.

Annons

Med över 12 600 medlemmar är Jämtland-Härjedalens hembygdsförbund, Heimbygda, en av länets största ideella föreningar. Sedan förra året arrangerar man en stor sommarfest. I fjol hölls festen på Jamtli i Östersund.

När Hembygdsföreningen i Sveg den 24 augusti firade 100-årsjubileum så föll det sig naturligt att hålla sommarfesten på Gammelgården i Sveg. Några kom med bil. Andra hade rest med Inlandsbanan över dagen.

På programmet stod bland annat musikuppträdande av Eva och Karin Regnander, Torgny "Kingen" Karlsson och dansuppvisning av Folkdansringen Jämtland.

– Vi blev ombedda att vara med och uppträda här på jubiléet. Och vi dansar mest danser från Härjedalen. Bland annat en realänder från Vemdalen. Och Storhurveln som är en rätt känd polska från Funäsdalen, säger Gertrud Nygren, dansledare i Folkdansringen Jämtland.

Sten Rentzhog, tidigare museichef på Jamtli, är ordförande i Heimbygda och han hyllade Svegsföreningen i lyriska ordalag.

– Det är inte bara föreningen som bör lyckönskas. Det är lika mycket Svegsbygden och hela Härjedalen som föreningens medlemmar har arbetat för i hundra år. Tänk på alla byggnader och föremål som man har samlat, vårdat och underhållit. Tänk på allt arbete med slöjd och hantverk, inventeringar, folkbildning och undervisning. Hur man samtidigt skapat den mötesplats som Gammelgården är, sade Sten Rentzhog.

Som exempel nämnde Sten Rentzhog hur Hembygdsföreningen i Sveg under decennier satt Härjedalen på kartan genom att delta i stora nationella utställningar. Han överlämnade samtidigt en gåva från Heimbygda i form av ett träd.

– Det ska stå här och växa och frodas den dag Härjedalen går mot en ljusnande framtid, sade Sten Rentzhog entusiastiskt.

Det var inte bara firande och underhållning på sommarfest. Det årliga byggnadsvårdspriset delades i år ut i två kategorier: Upprustning av gammal byggnad och nytt hus byggd efter gamla traditioner. Dessutom fick stavkyrkan i Lillsjöhögen ett hedersomnämnande.

– Meningen med byggnadsvårdspriset är att uppmärksamma de som tar vara på gamla byggnader som faktiskt går att renovera och det på ett snyggt sätt, säger byggnadsvårdskommitténs ordförande Mats Almlöf.

– Och uppmärksammar man detta på alla sätt man kan så ökar intresset ännu mera för byggnadsvård och att bygga vidare på det gamla. Det är nämligen min fasta övertygelse om att många river en bra grund för att slå upp något nytt, sämre.

Sommarfesten avslutades sedan sent på eftermiddagen med musikgudstjänst i Svegs kyrka där en stor kör med orkester uppträdde under ledning av Ytterhogdals kulturprofil Arne Regnander.