Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Photoshop Elements 8 taggar personer automatiskt

/

Att metatagga vilka personer är med på varje bild är ett slitgöra som många hoppar över.

Annons
Att metatagga vilka personer är med på varje bild är ett slitgöra som många hoppar över. Med Adobe Photoshop Elements 8 klarar programmet att automatiskt känna igen dem om är med på bilderna.

Taggningen fungerar enkelt. Först taggar man några bilder av en person så att programmet lär sig, sedan fungerar det automatiskt. Är inte programmet helt säker frågar den om den taggat rätt.

Funktionen finns i Elements Organizer som följer med Premiere Elements och Photoshop Elements i windowsversion. Med macversionen följer istället med Bridge med utan automatisk taggning.

För macanvändarna innebär Elements 8 ett flertal nyheter eftersom det aldrig fanns någon Elements 7 för mac. Viktigast är kanske att Elements 8 är anpassat för Intel-processorer.

Den automatiska taggningen, eller autoanalyseringen som Adobe kallar det, klarar även av att analysera bilder och sortera ut de bilder som är oskarpa och underexponerade med mera. Det är inte helt otroligt om denna funktion kommer i Lightroom 3.

I Photoshop Elements 8 har det tillkommit några nya funktioner som möjligheten att spara bildspel på hårddisken (var borta i version 8). Det finns också fler mallar för allehanda ändamål, exempelvis digital scrapbooking eller bildspel.


Mer avancerat är möjligheten att lägga samman olika exponeringar. Funktionen är främst tänkt för att ge ett större dynamiskt omfång i bilderna så att exempelvis både ansikte i skuggan och ljusa moln blir rätt exponerade.
Man tar flera exponeringar av bilden och sedan väljer man att lägga ihop dem. Om bilderna skiljer sig åt mycket kan man guida programmet och tala om vad som ska väljas från de olika bilderna.


Två funktioner som kommer från Photoshop CS4 är snabbknappar för olika funktioner. De kan även användas om bilderna visas i helskärm.
Vissa snabbfunktioner har även fått förhandsvisning av ikontyp så att man lätt kan se hur olika inställningar, exempelvis av färgtemperaturen, påverkar bilden.


Den andra funktionen är möjligheten att ändra proportionerna på bilden utan att behöva beskära bildens ytterkanter. Tekniken analyserar vad som är viktigast i bilden och vad som kan tas bort eller läggas till mer av.
Om två personer står långt ifrån varandra kan man föra dem samman. Bäst fungerar tekniken med naturbakgrund och sämst med hus i bilden. Det går också att hjälpa programmet på traven genom att markera det man vill behålla och det som kan tas bort.

Windowsversionen är förberedd för Windows 7. De engelska versionerna börjar säljas den 23 september och kostar 99 euro för Photoshop Elements 8 respektive Premiere Elements 8. Vill man ha båda programmen kostar den 140 euro tillsammans.

Svensk verison kommer i slutet av oktober. Några svenska priser finns inte än.
 


/Magnus Fröderberg

Mer läsning

Annons