Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Petra Mede är redo för schlaget

Det är allvar nu. Upp till bevis för Melodifesti-valens debuterande programledare Petra Mede.
– Herregud nu sitter vi ju här. Jag vill bara att vi sätter igång. Jag känner mig väldigt förväntansfull och pirrig, säger hon.

Annons

Petra Mede gör inte bara debut som programledare för Melodifestivalen, hon gör debut som programledare över huvud taget. Att då kliva in och fronta Sveriges största tv-program borde kännas övermäktigt. Men 38-åringen från Partille strax utanför Göteborg verkar ta det hela med ro.

– Det är både och på något vis. Jag känner ofta ett jättelugn, men så varannan timme blir jag jättenervös. Ibland när jag står uppe på scenen vill jag bara ta ton och börja sjunga, det får mig att känna mig hemmastadd. Fast det är väl inte riktigt min uppgift att sjunga, konstaterar hon.

Berätta lite kort om din karriär för dem som inte känner till dig?

– Det kan jag göra, för den är kort! Jag började med ståuppkomik för snart fyra år sedan, ställde upp i en amatörtävling där jag improviserade i tre minuter. Och så vann jag den tävlingen och fick blodad tand, började uppträda på amatörscener i Stockholm och andra städer.

Under ett uppträdande fick en person som jobbade på TV3:s humorprogram ”Extra, extra” korn på henne och tv-karriären kunde inledas.

– Därefter blev det ”Parlamentet” och ”Stockholm live” innan SVT drog igång ”Morgonsoffan” förra våren. Och nu sitter jag här och ska leda Sveriges mest sedda program, säger hon.

Ursprungligen skulle Petra Mede bli balettdansös, men en svår ryggskada i 20-årsåldern satte stopp för den karriärvägen. Hon har tvingats vara sjukskriven i långa perioder, och lider fortfarande av ryggsmärtor.

Du är uppvuxen i trakterna av Göteborg. Jag antar att det var ett krav från din sida att Melodifestivalen skulle starta här?

– Absolut, jag kände genast när jag gick in i det här att jag hade den pondusen. Nej, så var det så klart inte, men visst känns det speciellt eftersom jag är uppvuxen i Partille, jag hoppas att det kommer lite folk hemifrån och hejar på mig, säger Petra Mede.

Mer läsning

Annons