Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Petite Sirah – en trenddruva

Det är inte bara inom vinländer eller vinområden det går trender. Gemene man tittar på vilka druvor vinet innehåller och många vet också att olika sorters druvor ger specifika karaktärer.

Druvan Petite Sirah som också kallas för Durif har jag stött på vid många tillfällen på sistone. Tidigare var det mer vanligt att man såg denna druva som en blanddruva med andra druvor, men nu har en del producenter tagit steget att endast använda hundra procent av Petite Sirah. Det är två sorters druvor som heter Syrah och Peloursin som man har korsat och fått fram Petit Sirah. Ursprunget på druvan kommer från Frankrike men nu är det framför allt i Kalifornien och Australien den växer. Det var en fransk läkare i södra Frankrike, Francois Durif, i slutet på 1800-talet som tog fram denna druvsort. Vinernas generella karaktärer beskriver jag att vara kryddiga och då speciellt utstickande är nymalen svartpeppar, vildhallon och björnbär som kommer från druvan.

Här nedan kan ni prova tre olika viner med den utstickande druvan Petite Sirah.

RÖDA VINER

2012 Caravan Durif, South Eastern Australia, Australien

Betyg: 3

Motivering: Det här är ett vin som biter av på rätt sätt med sin något torra strävhet och enorma fruktkompott i en torr och kryddig avslutning.

Druva: Durif eller Petite Sirah.

Passar till: Köttanrättningar med en gräddig trattkantarellsås.

Systembolagsnummer: 6573.

Storlek: 750 ml.

Pris: 89 kronor.

Flyttad till ordinariesortiment från beställningssortimentet

2012 Gnarly Head Petite Sirah, Kalifornien, USA

Betyg: 1

Motivering: Det här vinet anser jag är publikt i sin karaktär och passar det nordiska köket. Vinet har en bra balans i strävhet, frukt och syra men har en något för genomträngande vaniljton.

Druva: Petit Sirah.

Passar till: Aperitif, kallskuret kött, korvar av olika slag samt vällagrade ostar.

Systembolagsnummer: 74570.

Storlek: 750 ml.

Pris: 89 kronor.

2012 McManis Petite Sirah, Central Valley, Kalifornien, USA

Betyg: 2

Motivering: Vinet har ett insmickrande vaniljinslag med en blandning av mörka söta bär som den stora massan gillar. Det är alltid ett säkert kort att köpa vinerna från den familjeägda firman McManis Vineyard i Central Valley i Kalifornien.

Druva: Petit Sirah.

Passar till: Lammkotletter som är kryddade med rosmarin och vitlök med ett hemmagjort kryddsmör.

Systembolagsnummer: 6520.

Storlek: 750 ml.

Pris: 99 kronor.

Vi ses nästa vecka då jag skriver om spännande drycker från Nya Zeeland.