Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Peter och Nathan lär ut dans

Två glada belgare håller i dansundervisningen för unga och gamla på Härjedalens Kulturcentrum under våren.

– Vi kan ge något av det vi lärt oss till folk som bor här, säger Peter De Vuyst, en av dansarna.

Peter De Vuyst, 24, och Nathan Jardin, 22, visar prov på både balansakter och glada skratt, när vi ska ta några bilder till artikeln i dansstudion på Härjedalens Kulturcentrum (HKC).

Egentligen är de i Lillhärdal för att få inspiration och utveckla sin konstart, dansen. Båda har sex års utbildning från flera dansskolor i Europa och kom till HKC via Trans Artists. Ett nätverk för artister och konstnärer.

– Vi fick chansen att åka hit och använda studion till att utveckla en egen föreställning och en föreställning tillsammans med Flavia Devonas (en av grundarna till HKC). Nu har hon fått jobb i Norge och då får vi också möjligheten att undervisa, vilket vi båda gjort tidigare, säger Peter De Vuyst.

HKC gick med i nätverket Trans Artists i somras och har redan fått flera ansökningar från olika artister och konstnärer som vill komma och bo i Lillhärdal. Peter och Nathan hade en föreställning i Lillhärdal i våras med sin dåvarande skola, "Salzburg Experimental Academy of Dance". Efter det fick de erbjudandet att tillbringa vintern på HKC, långt från dansscenerna i Europas storstäder.

– I en dansstudio i en stor stad är det lätt att man faller in i samma vanor trots att det är en kreativ miljö. För oss är det väldigt befriande att få komma från det och bryta sig ut ur buren, säger Nathan Jardin.

– Här har vi tid att gräva ner oss i allt vi lärt oss inom dans och hitta essensen, säger Peter De Vuyst.

– Och förhoppningsvis upptäcka att det inte behövs tio års studier till för att hitta den, säger Nathan Jardin och skrattar.

Föreställningen med Nathan, Peter och Flavia heter "Six Feet Over" och hade urpremiär i Lillhärdal den 30 december. I vår ska den ut på turné, först i Schweiz och sedan i Jämtlands län, då i samarbete med Estrad Norr.