Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Peter LeMarc ger sig ut på turné

/
  • Peter LeMarc är aktuell med boken ”100 sånger & sanningen bakom dem”. ”Det var som att sätta i gång en film, plötsligt vällde minnena fram” säger han. Foto: Pontus Lundahl / SCANPIX

14 år är en lång tid.

Peter LeMarc ska fylla i luckorna.

Boken är skriven – nu väntar turnén.

– Det så många låtar jag aldrig har spelat live, säger han.

Annons

Peter LeMarc ville inte alls skriva en bok. Så började han läsa gamla anteckningsblock, bläddra i daterade almanackor, upptäckte det enkla nöjet i att rulla ut sina minnens nystan och plötsligt spelades en hel karriär – ett helt liv – upp. ”Det var som att bita i den berömda Madeleinekakan”, beskriver han.

Den tid som flytt var tillbaka. Och Peter LeMarc hade plötsligt författat den självbiografi han aldrig kommer att skriva.

– Sångtexter är inte avsedda att läsas i tryckt text. För sångförfattande är en konstform i sig, där man kan göra mycket förutom bara arbetet med orden.

– Det händer mycket om du bara lägger ett mollackord i stället för ett durackord. Det var när förläggaren föreslog att jag skulle skriva något om varje låt som jag nappade. Det var som att sätta i gång en film, plötsligt vällde minnena fram, säger Peter LeMarc.

Utanför fönstret i Gamla Stan flyter Riddarfjärden fram. Men LeMarc är någon annanstans. Hopsjunken i en skinnfåtölj med blicken upp i taket försöker han erinra sig hur han hamnade här.

– Det är en makalös resa. Det fanns inte på kartan att bli rockmusiker i Trollhättan på 70-talet. Den drömmen jag hade var en utopi, jag trodde inte på den själv. Den här boken är en livsresa. Sångtexterna följer mitt liv, även om de ibland är är fantasier och förvridna drömmar. Samtidigt är det en resa i Sverige från 80-talet och även Musiksverige från 80-talet till nu.

Din pappa avrådde dig på dödsbädden att bli popstjärna.

– Jag förstår honom. Han höjde aldrig rösten, det var den enda gången. Men har man sin enda son, och är döende, och han skriker ”jag ska bli rockstjärna!” hade jag också sagt nej. Han hade naturligtvis rätt, det kunde lika gärna gått åt helvete.

”100 sånger & sanningen bakom dem” inleds med en intervju av musikjournalisten Lennart Persson, som gick bort tidigare i år.

Den blev en av hans sista.

– Vi lärde känna varandra under de sista fem åren av hans liv. Vi träffades genom en gemensam vän och blev väldigt goda vänner väldigt direkt. Jag har egentligen inte velat prata om detta...

– Jag saknar honom mycket, varje dag. Vi pratade om det här, jag och Lennart, han skulle ha varit med på bokmässan förra veckan var det tänkt. Men så blev det inte, säger en rörd Peter LeMarc.

Hur ser framtiden ut för dig?

– Det blir en ny turné nästa höst. Jag bestämde det för en vecka sedan. Eftersom det gick 14 år mellan turnéerna är det så många låtar jag aldrig har spelat live. September 2010 åker vi på turné, vi får se om det finns något intresse efter biljetter. Jag tar aldrig det här för givet. Därför är det så märkligt när folk kommer fram och presenter sina barn som heter Evelina och Tess. ”Vad har jag gjort?” tänker jag. För mig är det obegripligt.

Mer läsning

Annons