Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Peter ingrep – fick polisen att granska elverksbluff

Det brittiska bedragargäng som under våren turnerat i landet, och inte minst i vårt län, och sålt grovt falskskyltade bensindrivna elaggregat är uppenbarligen kvar i länet och jobbar glatt vidare.

En av dem gick dock på en rejäl bakstöt när han på onsdagseftermiddagen tillsammans med sin fru var ute i gårdfarihandel i Handogsbodarna i Lit.

På vägen råkade en av hans kunder från i maj, Peter Rybacker, Nyby, passera just som mannen stod intill vägen för att göra affär med en bybo.

Peter kände genast igen den engelske försäljaren med sin röda engelskregistrerade Volvo V 50 och som så fult blåst honom genom att sälja två elverk med en angiven effekt av 6,5 kW och med en 13 hk bensinmotor för 2 000 kronor per styck.

Maskinerna fungerade inte på långa vägar när som förpackningarna angav.

När LT i maj rapporterade om de här handlarna lät vi en elektriker undersöka aggregaten som befanns ge 1, 5 kW och vars motor lämnade drygt två hästkrafter.

Folk hade då lurats att köpa mängder av de mycket billiga aggregaten som levererades i en fabrikskartong med effekt och allt angivet.

När Peter kände igen engelsmannen tvärvände han på landsvägen och ställde sig i vägen för att hindra honom från att lämna platsen.

Engelsmannen ville inte gå med på att han kände igen Peter och hotade med polis om han inte flyttade sig ur vägen.

Den detaljen hade vid det laget redan ombesörjts av Peters fru Lisa och en polispatrull var snart på väg.

Peter gjorde klart att han ville ha tillbaka sina pengar, något som engelsmannen inte sade sig begripa någonting av.

En av dem som deltog vid ingripandet och som noterade data kring engelsmannen är polismannen Christer Ramsell.

Enligt vad Ramsell inhämtat på onsdagen bodde den nu verksamma engelska skaran på campingplatserna i Hammerdal och Östersund.

Hur många de är den här gången var okänt för Ramsell, som just nu samlar information i ärendet, som han tycker sig känna ha ”en ansenlig omfattning”.

Under tiden som Lisa och Peter Rybacker väntade på polisen och höll engelsmannen kvar på platsen dåg Peter hur mannen gick bak i skuffen på sin bil och skrapade påklistrade effektdekaler från maskinerna och stoppade dekalerna i fickan.

Peter informerade polismannen att engelsmannen hade de lossknåpade dekalerna i fickan.

En sån här gång är det dock inte tillåtet för polisen att utan klartecken från åklagare be missdådaren visa innehållet i fickan…!

Det är fortfarande möjligt att polisanmäla de här försäljarna, något som kan göras till närmaste polisstation.