Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Pete Seeger död

New York (TT)

Den ikoniske sångaren Pete Seeger har avlidit, 94 år gammal.

Han har kallats för den amerikanska folkmusikrörelsens fadersgestalt. Seeger gav ut 100 skivor under sin karriär, och hade en enorm betydelse för den amerikanska politiska folkmusiken. Hans låtar har tolkats av artister över hela världen – till exempel är Bruce Springsteens "Seeger sessions" en hyllning till honom. Bland Seegers mest kända låtar kan nämnas "If I had a hammer", "Where have all the flowers gone" och "Turn turn turn", där den senare blev en av 60-talets stora klassiker i The Byrds version.

Seeger kämpade bland annat för den svarta medborgarrättsrörelsen, mot kriget i Vietnam och som förespråkare för mänskliga rättigheter i allmänhet. Hans politiska gärning har gett honom en legendarisk status som kan liknas vid hans nära vän och förebild Woody Guthries, skriver New York Times.

Pete Seeger tilldelades en Grammy för sin livsgärning inom musiken 1993, och valdes in i amerikanska Rock and Roll Hall of Fame 1996.

Sara Haldert/TT Joachim Sundell/TT