Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pete Best: "Ringo kopierade mig"

Annons


Han var tjejernas favorit och hade kunnat bli världens mest kända trummis.

Då fick Pete Best sparken från The Beatles.

-John Lennon var den ende som gav mig stöd, säger Pete Best som gästar ett Beatles-konvent i Karlstad den 25 oktober.

Pete Best har sin givna plats bland rockhistoriens stora förlorare. När The Beatles stod inför genombrottet blev killen bakom trummorna ersatt av en viss Richard Starkey - Ringo Starr.

-Jag hade kunnat nå internationell berömmelse, tjäna en massa pengar. I stället fick jag kicken. Jag var helt förkrossad, berättar Pete Best med Liverpooldialekten intakt, 46 år senare.
The Casbah Club

På den självbiografiska skivan "Hayman's Green" skildrar han hela historien, från de allra första åren i Liverpool.

-Min mor öppnade The Casbah Club år 1959, där stans bästa band spelade. Där träffade jag John och Paul första gången, minns han.

Vid den tiden hade Lennon och McCartney formerat The Quarrymen, förlagan till The Beatles, som snabbt blev en av Liverpools populäraste grupper. Inför deras första Tysklandsturné behövdes en ny trummis - och valet föll på Pete Best.

-Paul frågade om jag ville följa med. Självklart, det var som en dröm för mig, säger han.
Musik och sex

Pete Best var med under åren 1960-62, när The Beatles spelade på Hamburgklubbar som Kaiserkeller och The Star Club. Epoken är mytomspunnen, med fyra arbetarklasskillar från Liverpool mitt i syndens näste Reeperbahn.

-Det var en lärorik tid, vad gäller musik och sex... Mycket piller och mycket alkohol, vilket lätt händer när du är i den åldern och plötsligt får allt på samma gång.

-Men det var också hårt arbete, sex-sju timmars spelningar varenda kväll. Tack vare det blev vi ett fantastiskt rock'n'roll-band, säger Pete Best.
"Jag drogs till John"

John Lennon hävdade rentav att de var som bäst under den här perioden.

-Vi var rock'n'roll-stjärnor. Alla som missade oss då, gick miste om en viktig del av The Beatles, säger Pete Best.

TT Spektra: Hur kom du överens med Lennon och McCartney?

-Paul var redan en smart pr-kille men jag drogs mer till John, tack vare hans humor och rockiga klädstil. Det fanns också en ömsint sida av John som världen inte fick uppleva förrän många år senare.

Väl hemma igen välkomnades The Beatles som stjärnor och Pete Best, med sin bakåtkammade frisyr, blev favorit hos de kvinnliga fansen.

-Det kanske var så... Jag hade kul och många tyckte nog att jag var mest attraktiv i bandet.
Hade fel frisyr?

Men så, den 15 augusti 1962, fick han plötsligt sparken. Bandet hade påbörjat inspelningarna av "Love me do" i London och Pete minns ögonblicket, som om det vore i går.

-Jag träffade Brian Epstein, bandets manager, och märkte att han var ängslig, pratade runt ämnet. Sen fick han tårar i ögonen, sade att jag skulle ersättas av Ringo Starr. Beskedet slog ned som en bomb. Jag förstod inte vad jag hade gjort för fel.

Ryktesspridning tog vid: Pete Best hade fel frisyr, han var asocial, alltför populär hos tjejerna. Och framförallt - han dög inte som trummis.

-Allt är fortfarande ett mysterium. Jag var en av Liverpools bästa. Ringo kunde hålla tempot men jag var känd för mitt "Atom Beat". Ringo kopierade min trumstil, säger han.
Inspelad på Casbah Club

Best fick aldrig någon förklaring, hade över huvud taget ingen kontakt med The Beatles under åren som följde.

-John var den ende som sade att han borde ha tagit mig i försvar. I dag finns det bara en som vet varför jag sparkades - Paul McCartney. Men honom har jag inte pratat med på över 40 år.

TT Spektra: Har du känt mycket bitterhet?

-Jag var länge arg men sedan slutade jag älta allt för mig själv och började blicka framåt.

Numera spelar Pete Best musik igen och "Hayman's Green" är hans första album med eget material.

-Vi spelade in hela skivan på The Casbah Club, klubben finns fortfarande. Var annars skulle jag spela in den? Det var ju där allting började, säger Pete Best.

Mer läsning

Annons