Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pest eller kolera

En kontroversiell arena för politisk opinionsbildning är skolan.

Annons

Ska det vara svängdörrar till skolans lokaler eller får rektorer göra egna subjektiva bedömningar om vilka partier som ska medges tillträde?

Rekordmånga unga har i höst möjligheten att för första gången delta i allmänna val. Totalt handlar det om en halv miljon förstagångsväljare, i Jämtland utgör de 6,1 procent av väljarkåren.

På grund av frågans känsliga natur släppte Skolverket i går en handledning om politisk informationsspridning i skolan. Skolverket understryker att skolan inte är en allmän plats och rektor har därför rätt att besluta om eventuella politiska aktiviteter. Men, poängterar Skolverket, lagstiftningen tillåter inte åtskillnader mellan partier och partier. Kort sagt, antingen är alla eller ingen välkomna. Tack för det, Skolverket, tänker nog en del villrådiga skolledningar som ser framför sig ett val mellan pest eller kolera.

Problemet är dels Sverige-demokraterna, dels lagen som säger att skolan ska vara en marknadsförare av demokratiska värden och ”aktivt motverka alla former av kränkande behandling såsom mobbning och rasistiska beteenden”. Sverigedemokraterna är ett rasistiskt parti som söker stigmatisera den muslimska gruppen och överhuvudtaget är emot allt som hotar det förment ”svenska”.

Det är otänkbart att strypa den politiska debatten. Mitt förslag är därför att rektorer och lärare som känner tveksamhet inför att låta Sverigedemokrater ställa upp bokbord i skolans korridorer helt enkelt vänder på steken. I stället för att partierna kommer till skolan får skolan komma till partierna.