Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Persson lämnar "Packet" bakom sig

Efter Perssons Pack bejublade skivcomeback för fem år sedan väntade alla på en uppföljare - i stället kom beskedet att bandet lägger av.
Per Persson själv tar emot hemma i Bollnäs för att förklara varför och berätta om vad som händer nu.

I mitten av 1990-talet tog Perssons Pack en paus som såg ut att bli permanent. Hälsingebandet hade turnerat flitigt under sex år och var ordentligt slitna. Per Persson själv, frontmannen, flyttade så småningom hem från Stockholm och köpte ett hus i Bollnäs. Han fortsatte dock att ge konserter över hela landet, ibland på egen hand och ibland med kompband.

Det där kompbandet kom att innehålla fler och fler gamla medlemmar från "Packet" och när dragspelaren Magnus "Limpan" Lind började sitta med på konserter var det lika bra att börja kalla det för Perssons Pack igen.

Tack vare Love Antell, fanet som nästlade sig in i bandet, blev det till slut också ett nytt album. I februari 2009 släpptes "Öster om Heden", Perssons Packs första studioalbum på 14 år, och med Annika Norlin-duetten "Stenad i Stockholm" fick bandet sin största hit sedan Jakob Hellman gästade "Tusen dagar härifrån" 1991.

Per Persson själv sade då att nästa skiva inte skulle dröja i 14 år - "snarare 14 månader".

Drygt fem år senare tar han och blandrashunden Loppan emot hemma i det röda huset. Under de senaste åren har Perssons Pack fortsatt att spela flitigt men något nytt material har inte sett dagens ljus.

– Det blev så jäkla mycket spelningar och jag skriver bara musik på sommaren. Förutom första skivan har jag skrivit allt på sommaren, det är ju ett måste att kunna sitta ute och röka och låtsas vara lite märkvärdig, säger Per Persson.

När låtarna väl kom funkade det inte i studion.

– Vi satte igång att spela in men det blev så dåliga tagningar. Vi hade spelat ute så mycket, jag var helt slut och bandet var trött. Låtarna är jättebra men versionerna är dåliga. Ibland blir det så.

I stället för ett nytt album kom i våras beskedet att Perssons Pack lägger ner verksamheten. Den 4 oktober gör bandet sin sista spelning, på Nalen i Stockholm. Fram till dess försöker de hinna med så många konserter som möjligt.

– Man nöter ut varandra, säger Per Persson.

– Till slut har man hört vad folk kan. Du skriver väl ungefär likadant, samma artikel om och om igen. Jag skriver samma låt om och om igen och de andra spelar samma sak om och om igen. Till slut tröttnar man på det.

Var det något som växte fram?

– Nja, det var lite bråk. Skitsaker. "Limpan" vill spela lugnare saker och jag vill att det ska vara kul när man spelar, jag hatar ballader. Sådana grejer.

Vad har ni fått för reaktioner?

– Jätteledsamt, säger folk. Men det där vet man inte, innerst inne kanske de pustar ut. Som när folk är döende och vägrar att dö, till slut när de dör så pustar man ut, även om man blir jätteledsen kan det vara skönt. Då kan man börja om.

Hur känns det själv?

– Jätteskönt, friskt och bra. Det gick på två sekunder att ta beslutet.

Per Persson berättar gärna långa skrönor om allt från husdjur till The Stranglers legendariske basist JJ Burnel. Han talar inte alltid lika gärna om sig själv, något som kan vara en förklaring till att det finns en hel del skrönor även om honom.

Bland annat sades det att Persson i slutet av 1990-talet, när han verkade som mest i skymundan, lagt ner musiken för att i stället köra lastbil i Alfta.

– Just det är en myt. Jag tror att det kommer från krogen, "han kör lastbil i Alfta, hehe".

Man har ju också hört historier om hur du förr om åren satt på fester i Stockholm med stora arbetsstövlar inomhus.

– Det är nog också myter, men kul att höra. Jag hörde Håkan Hellström i radion och han fick någon fråga om mig, han hade träffat mig på ett bröllop. I hans ord stod jag inne på muggen iförd Elvis Presley-kostym och när han frågade mig något hade jag bara sagt "stick". Jag vet att jag hade en vit cowboyskjorta, för jag hade varit i Texas och ville visa upp det, men i hans fantasi blev det en Elvis-kostym. Men "stick", det sa jag säkert.

Per Persson kommer att fortsätta att spela musik. Däremot har han fått nog av band.

– Jag tror att pop- och rockband kommer att försvinna allt mer. Det är ju jobbigt att fixa en replokal och det kan också vara jobbigt att umgås med folk.

Han ser också andra problem med den klassiska rockbandsformen.

– Hur personliga texter kan man skriva? För man är med i ett band och så ska man stå där och sjunga om sig själv. Det blir en mysko grej. Band, det är något som showbiz inte kommit underfund med hur man gör. Det blir slitningar. Jaha, varför ska trummisen vara tvungen att åka tunnelbana och så kommer sångaren i en Ferrari?

Redan nu arbetar han med sitt första soloalbum som kommer att släppas under namnet "Persson". I sommar är han aktuell med den första singeln som handlar om en klassisk rastplats längs E4 i Hälsingland.

– Det är en liten enkel country and western-låt som heter "Tönnebro". För jag tänker att det nog fan är fler som har åkt förbi Tönnebro i sina liv än vad som har varit i Stockholm.

Linus Brännström/TT

linus.brannstrom@tt.se