Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Persson gör rätt i att tänka högt

Annons

Var det rätt att kommunalisera skolan eller inte? Lärarnas Riksförbund säger nej. Folkpartiet likaså. Lärarförbundet, sossarna och Moderaterna säger att ett förstatligande inte är lösningen.

Det har de rätt i gissar jag. Friskolor och fritt skolval har haft mycket större negativ påverkan på segregation och skolresultat. Och som gårdagens inlägg i DN visar, det gäller också de nationella proven.

Den som fått ta mest kritik för kommunaliseringen är Göran Persson (S), som var skolminister när det begav sig i 80-talets slut. Ja egentligen var det väl mest arbetsgivaransvaret för lärarna som förändrades. Kommunerna styrde redan över var skolor byggdes och drevs. Samtidigt var det få som i det läget älskade Skolöverstyrelsen och det detaljerade regelverk som kom därifrån.

Men Persson står väldigt ensam om att få ta emot kritiken. En som helt kommit i skymundan är dagens justitieminister Beatrice Ask (M), som under sin tid som skolminister tog bort det mesta av det regelverk som skulle skydda likvärdigheten i skolan trots att kommunerna tagit över. Samtidigt gav hon friskoleföretagen fria händer med fri etableringsrätt och det fria skolvalet infördes.

I lördagens DN ger Göran Persson sin syn. Han menar att lokalt inflytande är bra. Men han ser att en hel del gick snett när kommunerna kunde fördela pengarna friare än tidigare, samtidigt som detaljregleringen av hur skolundervisningen lades upp, försvann.

Här någonstans började nedvärderingen av lärarnas jobb, det som sen utvecklats till mästerskap av vinstdrivande skolor som ger färre lärartimmar för att kunna ta ut mer vinst.

Persson menar att frågan om vinsterna i skolan inte var uppe när han själv tog över. Och det är nog sant att det mest var Vänsterpartiet en och annan socialdemokratisk ledarsida som knorrade.

Det hade inte blivit så tydligt hur illa detta gigantiska experiment skulle slå. Ännu visade internationella jämförelser att Sverige hade en bra skola. Det var då det.

Sant är att sossarna i regeringsställning verkligen försökte få bort den horribla fria etableringsrätten av friskolor, men samarbetspartiet, Miljöpartiet, sa nej.

Det är glädjande att Persson nu säger nej till vinstdrivande skolor. Aktiebolagsformen lämpar sig inte i skolan, säger han. Han säger vidare att det inte är någon ny åsikt för honom. ”Det är en sak att ha en principiell åsikt och det är en annan sak att tycka att det finns utrymme att driva den.”

Jag gläds åt att han uppenbarligen tycker att det är tid nu.

Samtidigt försvarar han det fria skolvalets princip trots att han ser dess segregerande kraft. Han anser ett vinstförbud skulle minska problemen. OK. Låt oss då börja där. Svante Säwén