Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Personval och oredovisade sponsorer i farlig kombination

Annons

Personvalsinslaget i det svenska valsystemet har sen det infördes på 90-talet inte förändrat politiken speciellt mycket. De som gillar idén, främst förstås de på den borgerliga kanten, vill därför gå vidare.

Finland som länge haft ett stort inslag av personval ses ofta som en förebild. Det faktum att skönhetsdrottningar och idrottsstjärnor på det viset fått riksdagsplatser anses då inte som ett problem. Men det finns värre avarter. Nu konkursade fastighetsbolaget Nova Group sägs ha fått in 40 av sina sponsrade kandidater i riksdagen. Marja Tiura från Samlingspartiet (de finska Moderaterna) fick 200 000 kronor till den skola hon ledde. Därpå försökte företaget få in henne i regeringen både för högern och för centerpartiet. Förre utrikesministern Ilkka Kanerva från samma parti fick 160 000 till sitt födelsedagsfirande.

Statsminister Matti Vanhanen från Centern avgår i höst, men är också han i högsta grad indragen i affären. Vanhanen har ställt upp för att mura en grundsten vid invigningen av ett av företagets köpcentrum. Samtidigt avslöjar nu polisens förundersökning mot bolaget att Vanhanen haft nära kontakt med personerna i bolaget trots att han tidigare påstått sig bara känna till namnet på en av dem. Nu visar det sig också att bolaget betalat skulder åt Centerpartiet, som uppkommit i den senaste valrörelsen. Fastighetsbolaget har enligt bostadsministern och samlingspartisten Jan Vaapavuori (citerad i DN) utövat hårda påtryckningar på tjänstemännen i hans departement för att godkänna de stormarknader och industrihallar som man ville bygga. Under detta har företaget öppet hänvisat till statsminister Vanhanen.

Det börjar bli allt tydligare varför Vanhanen väljer att avgå i höst. DN:s ledarsida frågar sig befogat hur han ännu kan sitta kvar efter dessa avslöjanden. Och man har i tidigare ledare gjort en berättigad koppling till den brist på öppenhet om partibidrag som gäller också i Sverige eftersom Moderaterna inte vill redovisa saken.

Men DN glömmer problemet med personvalet som också riskerar att uppmuntra ett korrupt beteende.