Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Personligt men aldrig privat i Marks värld

Den öppenhjärtliga programledaren har gett sig ut på orörd mark med en egen show. Sedan i höstas har Mark Levengood rest runt bland Sveriges städer och gett publiken en inblick i hans värld. På lördag är det Östersundspublikens tur.

Ska man sätta ett ord på Mark Levengood känns ”trevlig” ganska lätt att ta till. Därför kanske det inte är så konstigt att hans första egna show ”Mark och hans värld” beskrivs just som ”En trevlig kväll med Mark Levengood”.

– Min producent var först mycket skeptisk till det och sa att det skulle vara falsk marknadsföring om publiken inte hade trevligt, men än så länge har ingen begärt pengarna tillbaka. Jag tycker att trevligt är ett intressant ord. Det provocerar lite med den trivselfascism som råder inom svensk underhållning. Att allt ska vara så hejochhå-glatt, säger han underfundigt.

Han vill poängtera att det för den sakens skull inte är någon mesig föreställning. Den handlar om lättsinne tillsammans med allvar på ett underhållande vis. Framförallt handlar den om att inte se på världen som ond, att rädsla fördummar människor och gör vår värld mindre.

– Men jag har aldrig sett någon motsats mellan djup och humor. Saker kan vara både roliga och intressanta på samma gång.

Den egna föreställningen är också djupt personlig och går rakt igenom Marks universum med historier från vardagen nu och minnen från förr. Från den finska uppväxten har han präglats av en historietradition som gjort det naturligt för honom att samla uppslag från livet så gott som varje dag.

– Det blir en del historier från min barndom med i showen. Det var en intressant period och eftersom jag är 60-talist är jag nog lite besatt av den. Fast vuxenlivet har varit oväntat inspirerande faktiskt. Inte trodde jag att livet skulle bli så här spännande.

Blir det aldrig för personligt?

– Man ska alltid vara personlig men aldrig privat. Det är stor skillnad mellan de egenskaperna. Den dag smärtan har gått ur en händelse ser jag inga problem med att vara personlig och prata om egna upplevelser. Att vara privat handlar om att hålla aktuella angelägenheter för sig själv. Jag blir själv förvånad över människor som gråter inför publik eller lyssnare. Det blir helt fel att berätta om något innan man fått distans till det.

Att ta steget till en egen show kring sitt liv var däremot ingen självklarhet, men viljan att testa något nytt var större än oron för att det skulle gå fel. Innan premiären bestämde han sig för att vara nöjd efteråt oavsett hur det gick men kunde ganska snabbt andas ut efter ett bra publik mottagande.

– Det är hemskt kul att göra en ny grej. Det har gått bra, jag trivs med att resa runt i Sverige och möta olika städer och människor.

Det är mycket ”feel good” över Mark Levengood. Det hörs i rösten att han bottnar i någon slags lugn över livet i största allmänhet. Långt till skratt har inte heller, och det verkar vara just det han helst delar med sig av.

– Har jag gjort folk på gott humör är jag nöjd. Det går att prata om budskap och viktiga insikter men ofta räcker det att skratta en stund för att finna tröst.