Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Personlig jojk med Kråik

På tisdag förmiddag bjöds en fullsatt aula på Palmcrantzskolan på konsert med Halhta Tjalhta.

Bandets namn är samiska och betyder "nästan omöjligt". Det består av Anna Kråik, Gustav Hylén, Lasse Ericsson och Tomas Nyqvist.

Jojk är för mig en målande och fantasieggande musikform. Jag tycker det är härligt att man kan jojka allting; människor, företeelser, känslor, maskiner, väder, djur och natur. Människor blir odödliga genom en personjojk som förs vidare till nästa generation. Det är fin tanke.

Att vara förnyare av uråldriga traditioner är inte en helt lätt roll att ta sig. Det förpliktar verkligen. Att vara sann ett original, som i Anna Kråiks fall ofta en traditionsbärare som hon inte träffat utan enbart hört på gamla inspelningar, och sen göra musiken till sin egen och utveckla den är inte lätt.

Jag tycker bandet lyckades bra med att göra det. De hade baserat en del av musiken på förinspelat material. Det skapade stämning och det blev väldigt suggestivt tillsammans med den i stunden spelade musiken och Annas jojk. Ibland kändes dessvärre de förinspelade ljuden som att de låste möjligheterna till ett friare spel, trots att bandet baserade mycket av sin musik på improvisation och ingivelse.

Härligt med Annas jojkande var det att hon sjöng så rent för att vara jojkare. Med det menar jag att jojken som teknik är och ska vara fylld av halv- och kvartstoner och glidningar över de tonala barriärerna, men det är skönt att när det landar så landar Anna rätt.

Lasse Ericsson och Tomas Nyqvist erbjöd en stabil grund för bandet att stå på, skönt var det med lite marimbaspel med i ljudbilden. Sympatiskt var det med Gustav Hyléns befriande trumpet- och flygelhornspel.

Konserten avslutades med en härlig jojk om en rödräv som valde att flytta söderut, där en sångvillig publik hängde på och det svängde fint i rummet.

Halhta Tjalhta gjorde i går också en konsert på KomVux i Östersund och i morgon torsdag spelar de på ungdomar på Åre gymnasium i Järpen och Wargentinsskolan i Östersund.

De ger också tre offentliga konserter; i dag vid lunchtid på Krokoms bibliotek, i kväll i Varglyan i Valsjöbyn och på fredag lunch i Gamla kyrkan i Östersund.