Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Personalen på länets hälsocentraler mår dåligt

Tydliga tecken visar att omställningsarbetet gör att de som jobbar på länets hälsocentraler mår riktigt dåligt. Det visar resultatet från Arbetsmiljöverkets inspektion.

Annons

Hjärtklappning, sömnsvårigheter, rädsla för felbehandlingar, oro och ifrågasättande av den egna kompetensen hör till signaler som relateras till en stressande arbetsmiljö.

Det är de tydliga signaler som Arbetsmiljöverkets folk har mött.

Nu vill de veta var landstinget ska göra åt detta före den 15 januari.

De pekar på motsägelsefull information som ges. ”Allmänheten kommer inte att märka något eller beröras av förändringen annat än att tillgänglighet till primärvård kommer att öka”, har det sagts.

Samtidigt som verksamheten informerats om minskande resurser, ökat antal listade patienter, ökade tillgänglighetskrav och fler arbetsuppgifter.

”Det missnöje det skapar belastar arbetstagarna ytterligare som får stå till svars för de effekter som kan märkas externt”, skriver Arbetsmiljöverket.

I den riskbedömning som gjorts framkommer risker för överbelastning och ohälsa samt rädslan att göra fel, försämrad patientsäkerhet samt medföljande anmälningsrisk.

Arbetsmiljöverket säger att kravet på tillgänglighet krockar med krav på sammanhållna arbetssekvenser och hygienkrav för att förhindra smitta. Föreslagna åtgärder i handlingsplanen anges samtidigt som otillräckliga.

Nu redovisas begynnande ohälsa kopplat till förändringarna. Symtom som hjärtklappning och högt blodtryck har resulterat i kortare eller längre tids sjukskrivning. Orsaken är den ökade arbetsbelastningen kombinerat med minskade resurser.

De pratar om att personalen tar kortare luncher och arbetar längre dagar samtidigt som ansvarsfrågan hela tiden ställs på sin spets, vem ansvarar om något fel begås. Samtidigt som personalen signalerar tilltagande trötthet och koncentrationssvårigheter.

Många provar nya arbeten för att komma ifrån och möjligheten att återbesätta tjänster påverkas negativ på grund av den omtalade höga arbetsbelastningen.

Arbetsmiljöverket har besökt hälsocentralerna i Strömsund/Hoting, Lugnvik/Lit, Z-gränd, Brunflo, Sveg och Funäsdalen.